تعداد معاملات و متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در هشت ماه اول امسال رشد داشته است. گزارش بانک مرکزی از بازار مسکن آبان ۹۶ را در ادامه میخوانید.
به گزارش ملک رادار و به نقل از ایسنا، تازهترین آمارهایی که بانک مرکزی درباره تحولات بازار مسکن شهر تهران در آبان ماه سال جاری منتشر کرده، حاکی از آن است که در این مدت تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی به حدود ۱۴ هزار و ۸۰۰ واحد رسیده که نسبت به ماه مشابه سال قبل تا ۱۸.۵ درصد افزایش دارد. در این بین واحدهای تا پنج سال ساخت با سهم ۴۷.۲ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند. این مقدار در مقایسه با آبان سال قبل تا پنج درصد کاهش یافته و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت ۶ تا ۱۰ سال و بیش از ۱۵ سال افزوده شده است.
معاملات مسکن بر اساس عمر بنا
همچنین توزیع تعداد معاملات انجام شده بر حسب مناطق مختلف در تهران از این حکایت دارد که از میان مناطق ۲۲ گانه منطقه پنج با سهم ۱۶.۵ درصدی از کل معاملات بیشترین تعداد قراردادهای مبایعهنامه را دارا بود. مناطق چهار و دو به ترتیب با سهمهای ۱۱.۶ و ۱۰.۱ در رتبههای بعدی قرار دارند. در مجموع ۷۴.۸ درصد از کل تعداد معاملات انجام شده در تهران مربوط به ۱۰ منطقه و ۲۵.۲ درصد دیگر به ۱۲ منطقه اختصاص دارد.
توزیع معاملات مسکن بر حسب مناطق شهر تهران
اما در رابطه با تحولات قیمتی مسکن در آبان ماه، آمار نشان می دهد که متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در تهران حدود چهار میلیون و ۸۹۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل ۲.۱ و در قیاس با آبان سال گذشته تا ۱۰.۹ درصد رشد دارد. بیشترین افزایش متوسط قیمت در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل به منطقه ۵ با ۱۷.۱ درصد و کمترین میزان رشد به منطقه سه و چهار درصد تعلق دارد.
در بین مناطق ۲۲گانه شهرداری تهران بیشترین متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی حدود ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در منطقه یک و کمترین آن با دو میلیون و ۳۷۰ هزار تومان در منطقه ۱۸ است.
متوسط قیمت مسکن در تهران
در مجموع در هشت ماه ابتدایی سال جاری، تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به بیش از ۱۱۳ هزار واحد رسیده که نشان از افزایش ۷.۷ درصدی دارد. در این مدت متوسط قیمت یک متر بنای واحد مسکونی معامله شده حدود چهار میلیون و ۶۵۰ هزار تومان است که حدود ۷.۱ درصد افزایش دارد.
همچنین در آبان ماه تحولات اجاره بهای مسکن نشان داد که شاخص کرایه مسکن اجاری در تهران ۹.۶ و در کل مناطق شهری تا ۸.۵ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش دارد.
همچنین به گزارش ایسنا، به دنبال نوسانات قیمت مسکن که آمار آن از اردیبهشت ۱۳۹۳ ارایه شده، میانگین قیمت مسکن، تنها در دی ماه ۱۳۹۳ با رشد اجاره بها برابر شده اما پس از آن همواره پایینتر از نرخ تورم و اجاره بها قرار گرفته است. بااین حال در آبان ماه سال جاری، قیمت مسکن از دو شاخص ذکر شده عبور کرده و در محدوده ۱۰.۹ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل قرار گرفته است. این در حالی است که در آبان ماه نرخ تورم و اجاره بها ۹.۶ درصد بوده است.
مسکن ۳۳ درصد از هزینه خانوار را به خود اختصاص میدهد
در آبان ماه سال ۱۳۹۶ شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۹.۶ و ۸.۵ درصد رشد نشان میدهد. همچنین سهم هزینه مسکن (اجاره بهای مسکن اعم از شخصی و غیرشخصی) در محاسبات شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی (بر اساس سال پایه ۱۰۰=۱۳۹۵) معادل ۳۳.۱ درصد است.
کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی نرخ اجاره در پاییز
در تابستان سال جاری با اینکه نرخ رشد اجاره بها بر اساس آمار رسمی بین ۸ تا ۱۰ درصد اعلام شد، گزارشهای غیررسمی از جهش ۳۰ تا ۵۰ درصدی اجاره بها در برخی مناطق خبر میداد. با این حال پیشبینی شد که با شروع فصل پاییز بازار اجاره دچار افت شود که همین اتفاق هم افتاد. هماکنون مراجعه به دفاتر املاک برای فایلهای اجاره به طرز محسوسی کاهش یافته و اجاره بها با کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی نسب به تابستان مواجه شده است.