مدیر بازنگری طرح جامع مسکن ساخت مسکن ارزان قیمت را یک نیاز اساسی برای بخش مسکن و ساختمان معرفی کرد.
به گزارش ملکرادار، فردین یزدانی مدیر بازنگری طرح جامع مسکن با بیان اینکه در طرح جامع مسکن برای پاسخگویی به نیاز اقشار مورد نیاز حمایت در بازار مسکن پیشنهاد شد طرح مسکن اجتماعی با همکاری و مداخله غیرمستقیم شهرداری ها، در شهرهای مختلف پیگیری و اجرایی شود، به پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا، گفت: این پیشنهاد براساس بررسی الگوی موفق تجربه شده در سایر کشورها به دست آمد هرچند که به مرحله اجرا نیست ولی به نظر می رسد طرح کنونی پیشنهاد شده برای اجرای طرح مسکن اجتماعی دست کم از سه زاویه با طرح های موفق جهانی متفاوت است.
وی ادامه داد: اولین زاویه موردتوجه آن است که طرح مسکن اجتماعی در کشورهای مختلف با الگوهای متنوع منوط به شرایط بازار مسکن در شهرهای کشور موردنظر اجرایی شده است.
به گفته وی در انگلیس شهرداری مستقیما به ساخت مسکن استیجاری ورود پیدا کرد یا در کشور آلمان در برخی ایالتها ساخت مسکن استیجاری به صورت مستقیم توسط شهرداریها و در برخی ایالتها به صورت غیرمستقیم از سوی شهرداریها ساخته شده است این در حالی است که در الگوی پیشنهادی جدید یک الگو برای اجرا در کشورهای مختلف پیش بینی شده است.
وی در عین حال توضیح داد: نکته مهم دیگر آنکه الگوی مداخله مستقیم شهرداریها در ساخت مسکن اجتماعی در کشورهایی رخ داده که شهرداری در قامت و نقش دولت محلی حضور داشته، نه اینکه صرفا یک نهاد مدیریت شهری باشد.
یزدانی در این باره اظهار کرد: زمانی که شهرداری ها نقش دولت محلی را دارند در حوزه قانون گذاری و اخذ تامین مالی به لحاظ مالیات محلی و شارژ شهری اختیارات کافی را نیز دارند و به همین دلیل برای ورود به این طرح با بحران های مالی مواجه نیستند.
یزدانی زاویه مهم دیگر که باید در جریان الگوی پیشنهادی برای اجرای طرح مسکن اجتماعی موردتوجه قرار گیرد را اینگونه توضیح داد. به گفته وی اجرا و ساخت مسکن اجتماعی در سایر کشورها به عنوان یک تکلیف، از سایر نهادها به شهرداریها سپرده نمیشود، بلکه شهرداریها یا همان دولتهای محلی به عنوان بخشی از محدوده مسوولیتهای خود به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به آن ورود میکنند.
یزدانی با بیان اینکه اختیارات شهرداریها در ایران بهویژه در عرصه اقتصادی محدود است، گفت: در الگوی اولیه برای ساخت مسکن اجتماعی در ایران، پیشنهاد شده بود که شهرداریها غیرمستقیم با آمادهسازی بستر بافت فرسوده به اجرای این طرح ورود کنند. به این صورت که از یکسو شهرداری با اعطای تراکم ساختمانی رایگان و از سوی دیگر اعطای تسهیلات ارزانقیمت با نرخ سود اندک به سازندگان انگیزه ساختوساز در این محدوده شهری را بدهد و در مقابل سازندگان بخشی از واحدهای ساختهشده را در قالب واحدهای اجاری در بازه زمانی مشخص به افراد تحت پوشش نهادهای عمومی و با نرخ کمتر از قیمت بازار، واگذار کنند.
وی در پایان گفت: در صورتی به طور متناسب برای نقش پذیری شهرداری ها در اجرای این طرح پیش بینی نشود این احتمال وجود دارد که طرح از اهداف اصلی خود دور شود و ساخت و ساز منجر به بورسبازی زمین، فروش تراکم و… شود. این در حالی است که طرح مسکن اجتماعی یکی از طرحهایی است که در تعداد زیادی از کشورهای توسعهیافته با هدف تامین سرپناه اقشار کمبرخوردار و متوسط اجرایی شده و با درجه موفقیت بالایی به ثمر نشسته است.