انبوهسازان در حالی رقم پیشنهادی خود را برای ساخت مسکن در طرح خانهسازی دولتی اعلام کردهاند که این رقم مترمربعی یکمیلیون و۴۵۰هزار تومان با رقم اعلام شده از سوی وزارت راه وشهرسازی اختلاف دارد.
در حالی که بر اساس آخرین اظهارنظرهای رسمی، رقم ساخت هر مترمربع در طرح خانهسازی دولتی ۳میلیون و۷۵۰هزار تومان اعلام شده بود، عضو هیاتمدیره کانون سراسری انبوهسازان ایران اعلام کرد: پیشنهاد انبوهسازان به وزارت راه و شهرسازی برای ساخت مسکن در طرح نهضت ملی، مترمربعی ۵میلیون و۲۰۰هزار میلیون تومان است.
به گزارش ملکرادار و به نقل از دنیای اقتصاد، سید محمد مرتضوی اعلام کرده است که این رقم ساختوساز بر اساس ارقام ساخت مسکن در زمستان ۹۹ است. اعلام رقم مورد نظر انبوهسازان برای مشارکت در طرح خانهسازی دولتی-ساخت یکمیلیون مسکن در سال در کشور- در شرایطی صورت گرفته است که اختلاف قیمت اعلام شده با رقمی که پیش از این از سوی متولی اجرای این طرح اعلام شده بود نشاندهنده وجود اختلافنظر بر سر قیمت ساخت مسکن در این طرح بین دولت وانبوهسازان است.
این در حالی است که حتی رقم اعلام شده از سوی انبوهسازان نیز مربوط به یکسال قبل است. در حالی که هماکنون در زمستان ۱۴۰۰ قرار داریم و آمارهای رسمی نشان میدهد هزینه ساخت مسکن در یکسال گذشته به میزان قابلتوجهی افزایش یافته است.
در شرایطی که رقم اعلامی از سوی انبوهسازان مترمربعی یکمیلیون و ۴۵۰هزار تومان با عدد اعلام شده از سوی دولت فاصله دارد، این میزان مربوط به هزینه ساخت مسکن در سال گذشته است و افزایش هزینه ساخت در سال ۱۴۰۰ در آن لحاظ نشده است.
مطابق با اعلام مرکز آمار ایران و بر اساس آمارهای رسمی، میانگین قیمت مصالح ساختمانی در ۶ماهه اول سالجاری حدود ۶۰ تا ۷۰درصد در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد کرده است؛ بنابراین هزینه ساخت نیز از این محل دستخوش افزایش قرار گرفته است.
به این ترتیب، و با در نظر گرفتن این میزان رشد، میتوان تخمین زد که هزینه ساخت هر مترمربع واحد مسکونی در کشور به حول وحوش ۸میلیون تومان رسیده باشد؛ در حالی که این هزینه در برخی از شهرها از جمله تهران بالاتر است و بررسیها نشان میدهد هماکنون هزینه ساخت هر مترمربع مسکن در پایتخت به طور متوسط حدود ۱۰میلیون تومان تمام میشود.
مرتضوی همچنین به یک تجربه تلخ اشاره واعلام کرد: ما در مسکن مهر قیمتی را با وزارت راه و شهرسازی توافق کردیم که در آن نرخ تعدیل نبود؛ سپس با موضوع اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها و تنظیم قیمت حاملهای انرژی مواجه شدیم که منجر به ایجاد تورم قابل ملاحظهای شد و در طول دو تا سه سال، هزینه احداث مسکن جهش کرد.
از آنجا که در قراردادها نرخ تعدیل در نظر گرفته نشده بود و صرفا امکان تغییر قیمت برای میلگرد و سیمان در قراردادهای مسکن مهر آمده بود، بنابراین تجربه مناسبی نداشتیم و نه تنها انبوهسازان بلکه وزارت راه و شهرسازی و دولت وقت و دولتهای بعدی دچار زیان هنگفت شدند، چراکه تعداد زیادی پروژه مسکن مهر ناتمام، روی دست چند دولت ماند. وی افزود: این تجربه زیان بار مسکن مهر باید در حال حاضر هم در نظر گرفته شود.