سهم زمین خام در تامین عرصه موردنیاز ساخت و سازهای مسکونی در شهر تهران به «صفر» رسیده اما در خیلی از شهرهای کشور هنوز بالای ۶۰ درصد اعلام شده است.
به گزارش ملکرادار و به نقل از دنیای اقتصاد، اطلاعات مرکز آمار ایران درباره مکانهایی که طی بهار امسال پروانه ساختمانی برای احداث ساختمانهای مسکونی روی آنها صادر شده است، نشان میدهد: در همه شهرهای کشور به استثنای تهران، بهصورت میانگین، ۸۳ درصد از پروانهها روی زمین خام صادر شده است.
معنای این آمار آن است که ۸۳ درصد از ساختمانهای مسکونی جدید که در بهار امسال در کشور ساخته شده، روی زمین خام احداث شده است.
یک درصد دیگر این ساختمانها روی اراضی سبز (باغات یا زمین کشاورزی) ساخته شده و ۱۶ درصد دیگر نیز با تخریب ساختمانهای قدیمی، احداث شده است.
بنابراین نرخ تخریب ساختمانهای مسکونی با هدف احداث ساختمان جدید در کل کشور بدون لحاظ شهر تهران ۱۶ درصد است.
اما این نرخ در شهر تهران ۱۰۰ درصد است! گزارش مرکز آمار ایران حاکی است: بهار امسال ۱۰۰ درصد ساختمانهایی که در تهران برای احداث آنها پروانه صادر شده است، از طریق تخریب و مشارکت احداث شده است.
در شهر تهران طی سه ماه اول امسال ۲ هزار و ۲۰۴ پروانه ساختمانی صادر شد که به معنای شروع ساخت ۲هزار و ۲۰۴ فقره ساختمان است. زمین تامینشده برای همه این پروانهها، ساختمانهای تخریبی بوده است.
اما در کل کشور از ۳۴ هزار پروانه ساختمانی صادر شده، ۲۸ هزار و ۵۲۹ پروانه بر روی زمین خام صادر شده و سهم ساختمانهای تخریب شده ۵ هزار و ۵۶۴ فقره است.در شهر تهران هم زمین خام کمیاب است و هم مالکان زمینهای خام تمایلی به ساخت و ساز ندارند.
در نتیجه سازندهها و بساز بفروشها ناچار هستند برای تامین زمین مورد نیاز پروژههای خود سراغ ساختمانهایی که شهرداری اجازه تخریب برایشان صادر میکند، بروند.
این موضوع خود بهعنوان یکی از عوامل افزایش قیمت زمین در تهران طی یکی دو سال گذشته مطرح بوده است.
از طرفی در زمانهایی که مالکان ساختمانهای قابلتخریب به هر دلیلی از جمله وضعیت قیمت مسکن تمایلی به تخریب و مشارکت از خود نشان نمیدهند، سازندهها با نبود عرضه مواجه میشوند و همین موضوع مجددا به تورم زمین دامن میزند.
قیمت هر متر مربع زمین با کاربری مسکونی در تهران طی نیمه اول امسال به نزدیک ۲۰ میلیون تومان رسید. البته از شیب رشد قیمت زمین در ماههای گذشته در شهر تهران کاسته شده است.
اطلاعات مرکز آمار ایران مشخص میکند: کمترین نرخ تخریب و مشارکت به استانهای ایلام، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و یزد اختصاص دارد. در استان ایلام در بهار امسال فقط ۲۴ ساختمان جدید از طریق تخریب ساختمانهای قدیمی احداث شد.
در استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان نیز به ترتیب ۳۸ ساختمان و ۲۷ ساختمان قدیمی تخریب شدند. در یزد هم ۳۳ ساختمان برای احداث جدید، تخریب شدند.