یک کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه ساخت یک میلیون خانه در سال نیاز به ۲۵۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی دارد گفت: کل بودجه عمرانی دولت کمتر از ۵۰ هزار میلیارد تومان است؛ لذا صحبت از طرحهای بزرگ مقیاس مسکن در حد شعار خواهد بود و قابلیت تحقق ندارد.
به گزارش ملکرادار، مهدی سلطان محمدی در گفتوگو با ایسنا درباره طرح مجلس و دولت برای احداث شش میلیون واحد مسکونی طی شش سال اظهار کرد: این برنامه هنوز مصوب نشده و طبیعتاً تا اجرا نیاز به چکشکاریهای زیادی دارد اما این برنامه با آرزوها و آرمانهای ما متفاوت است.
ساخت یک میلیون مسکن حداقل ۲۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایه می خواهد
وی افزود: اگر حتی هزینه زمین و عوارض را حذف کنیم احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی ۷۵ متری دست کم به ۲۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد. این را با حجم کل بودجه عمرانی دولت که زیر ۵۰ هزار میلیارد تومان است مقایسه کنید. دولت به دلیل کاهش درآمدهای نفتی، کاهش صادرات و رکود ناشی از کرونا دچار کمبود منابع شده و نوساناتی که در بازارهای مسکن، بورس، ارز و طلا میبینیم در واقع انعکاسی از خشکی منابع دولتی است.
این کارشناس اقتصاد مسکن با بیان این که در کلان شهرها زمین چندانی برای ساخت مسکن وجود ندارد تصریح کرد: دولت مجبور است به اطراف شهرها برود که بحث آمادهسازی و زیرساختها را خواهد داشت؛ لذا در خوشبینانهترین حالت معادل همین ۲۵۰ هزار میلیارد تومان را باید خرج زیرساختها کند. چنین منابعی موجود نیست؛ پس نباید شعارهایی مثل احداث یک میلیون خانه در سال بدهیم که امکان تحقق آن وجود ندارد.
مسیر مسکن مهر منجر به تورم وحشتناک میشود
سلطان محمدی با اشاره به تزریق حدود ۴۵ هزار میلیارد تومان برای طرح مسکن مهر خاطرنشان کرد: در آن دوره از طریق خط اعتباری بانک مرکزی، پول پرقدرتی به پروژه تزریق شد که تبعات تورمی سنگینی را داشت. در حال حاضر با توجه به هزینه ها اگر بخواهیم همان مسیر را طی کنیم با یک تورم وحشتناک مواجه میشویم.
وی ادامه داد: روی تجهیز منابع مردم هم نمی توان حساب کرد. مردم پولشان را با نرخ سود ۹ درصد وارد ساخت و ساز نمی کنند، لذا دولت باید مابه التفاوت آن را یارانه بدهد و بازهم نیاز به منابع دارد که برایش چاره اندیشی نشده است.
این کارشناس بازار مسکن در خصوص منابع حاصل از بازگشت تسهیلات مسکن مهر نیز گفت: اولاً این منابع باید به بانک مرکزی مسترد میشد. حال فرض کنیم که نخواهیم این منابع را مسترد کنیم اما مبلغش محدود است و جوابگوی تعداد محدودی واحد مسکونی خواهد بود. صندوق های پس انداز مسکن نیز به همین ترتیب محدودیت دارد و استفاده از آن زمانبر است.
سلطان محمدی درباره الزام نظام بانکی به اختصاص ۲۰ درصد از تسهیلات خود به حوزه مسکن اظهار کرد: بانک یک موسسه اقتصادی است؛ منابعی را از جامعه با نرخ مشخصی جمعآوری میکند، هزینه و کارمزد خود را نیز در نظر میگیرد و همان منابع را با نرخ سود بالاتری وام میدهد. با تورم بالای ۲۰ درصد فعلی، سپرده گذار انتظار نرخهای پایینتر را ندارد؛ بنابراین اگر هزینه پول با نرخ روز محاسبه شود و کارمزد بانک را هم در نظر بگیریم نرخ بهره تسهیلات مسکن باید بالای ۲۰ درصد باشد که خریدار قادر به پرداخت چنین نرخ سودی نیست.
وی تاکید کرد: معضل اصلی به نرخ تورم بازمیگردد. تا زمانی که دولت نتواند تورم را کنترل کند نه فقط مسئله مسکن بلکه بسیاری از مسائل دیگر نیز حل نخواهد شد. رفع مشکلات بازار مسکن زمانبر است و با طرحهای ضربتی نمیتوان این بازار را کنترل کرد.
به گزارش ایسنا، در روزهای اخیر مجلس و دولت طرحی را برای احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی، ذیل طرح اقدام ملی مسکن در نظر گرفتهاند. محمود محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی در این خصوص به ایسنا گفت: هدفم این است که بستر را برای بخش خصوصی فراهم کنیم و دولت قرار نیست مستقیماً اقدام به ساخت و ساز کند؛ نرخ سود وام این طرح نیز هنوز مشخص نشده است.
One Comment
سمات
تظاهرات یعنی انجام رفتارهای ریاکارانه.حالا دقت کنید پایه رفتار های که منجر به بروز مشکلات فعلی شده است همان تظاهرات بوده است .به عناوین وتیترها توجه کنید .تشکر از…بخاطر همسان سازی….خبر خوش برای کارگران وباز نشستگان …..خبر خوش وزیر برای بی خانه ها….طلا ارزان شد….دلار سقوط کرد ….مهار تورم….برنامه بانک مرکزی برای نرخ تورم کنترل شده و….هزاران جمله وسخنرانی وهجو دیگه که همه ریشه در ریاکاری دروغ و…..تظاهرات دارد.حتی یه مشکل را هم دولت نمیتواند حل کند .ماهر ترین تیر اندازها هم نمی توانند دو تا سیبل را که صد وهشتاد درجه اختلاف مکان راستا وجهت دارند را با یه سیاست ویک راهبرد ویک قانون .نشانه گیری نمایند .حالا شده وضعیت کشور ما .فقط حرف حرف ….عمل نمی تواند تحقق یابد چون زمینه بروز ان نیست .در یک کلام انهایی که دلشون به حال دین خدا میسوزه ودل نگرانی دین را دارند بایستی بسوزند .انهایی که ناراحت وضعیت مردم هستند بایستی بسوزند .انهایی هم که همه دین وقانون و…ابزار تحقق ارزو هاشون هستند دم غنیمت شمرند وخوش باشند که گاه گذر است و زیبا بستری برای دنیا طلبی وکامجویی خودشون وایل وتبارشون فراهمه.هر کسی را قیمتی است بعضی ها قیمتی هستند !!!خدا خیرشون بده.وبعضی ها را هم با هر قیمتی میتوان معامله نمود با یه اب میوه یه کیک وکلوچه ویا موتور بعضی ها ..فقط بد بخت انهایی که اش نخورده ودهن سوخته جاهلانه.بیراهه میروند..الغرض همه مشکلات فعلی کشور نتیجه همین تناقض هاست رشد جمعیت نکبتیه که همه ما را دچار چکنم چکنم نموده است .۳۵شد ۸۵٫نتیجه همین جهالت هاست .تهیه وتدارک خواب وخوراک ومسکن وکار وبهداشت واموزش و…..۳۵کجا برای۸۵کجا.حماقت طیف زیادی از مردم کشور اتیشی بپا کرده که دودش چشمان همه را داره کور میکنه.از این دست حماقت ها وجهالت ها بیشماره تا دلت بخواد .اگر میخواهیم نسل بعد از ما مثل انسانها زندگی کنند نه در بدبختی وفلاکت از الان بایستی سنگ بنای جدیدی بذاریم وطرحی نو در اندازیم .وگرنه با همین فرمون بریم جلو از ما که گذشت نسل بعدی روزی صد هزار بار میمیرن وما را لعنت میکنند.نه خانه خواهند داشت نه کار نه امید ونه ارزو ..ان سال واقعا سال سقوط است وسیاهی وتباهی..خوش بینی ساده لوحانه هم نه به دین کمک میکنه نه کشور ونه مردم .یعنی نه دنیا داریم نه انسانیت ونه اخرت.کلا وارد بازی باخت باخت شده ایم .