تعداد معاملات در بازار اجاره مسکن در حالی هم اکنون به سطح حداقلی رسیده است که صاحبنظران بازار مسکن یک توصیه خطاب به سیاست گذار مسکن برای ساماندهی این بازار مطرح می کنند.
به گزارش ملکرادار و به نقل از پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا، در حالیکه هم اکنون تحت تاثیر قرار گرفتن در فصل زمستان و کاهش محسوس حجم تقاضا برای اجاره مسکن و جابه جایی مستاجران در واحدهای استیجاری تعداد معاملات اجاره مسکن به سطح حداقلی رسیده است، کارشناسان و صاحبنظران معتقدند دولت از هم اکنون باید نسخه کاربردی برای تنظیم بازار اجاره به منظور نهایی شدن و رسیدن به مرحله اجرا از ابتدای سال بعد را تهیه و تصویب کند.
این کارشناسان با اشاره به تجربه ناموفق طرح های پیشین مطرح شده در خصوص ساماندهی بازار اجاره می گویند: سیاست گذار حوزه مسکن در صورتی که قصد ساماندهی بازار اجاره و جلوگیری از حباب و جهش قیمت در نرخ اجاره را دارد لازم است قبل از شروع فصل اوج جابه جایی ها در این بازار و قبل از ایجاد التهاب نسبت به تدوین و تصویب نسخه های کارشناسی در این باره اقدام کند.
فصل اوج جابه جایی ها در بازار اجاره مسکن معمولا از ابتدای خردادماه آغاز شده و تا انتهای شهریور ماه هر سال ادامه دارد. طی سال های اخیر سیاست گذار بخش مسکن در مواردی از ارائه طرح هایی به منظور بررسی و تصویب برای ساماندهی بازار اجاره مسکن در فصول اوج جابه جایی ها در این بازار خبر داد اما از آنجا که تمام این طرح ها به صورت مقطعی و تنها در آستانه یا میانه فصل جابه جایی ها مطرح می شد در نهایت نه تنها اجرای آن به فصل اوج جابه جایی ها نمی رسید بلکه با اتمام تابستان و کاهش تقاضا در این بازار، عملا همه طرح های مطرح در این زمینه به دست فراموشی سپرده می شد.
با این حال کارشناسان معتقدند لازم است دولت و سیاست گذار بخش مسکن از فرصت موجود در مقطع زمانی حاضر تا شروع فصل جابه جایی ها در بازار اجاره استفاده کند و طرح ها و سیاست های عملی وکاربردی در این زمینه را طراحی، تصویب و اجرایی کند.به گفته آن ها در صورتی که از هم اکنون استارت تهیه و تصویب این طرح ها زده شود می توان امیدوار بود که بازار اجاره مسکن در فصل اوج جابه جایی ها در سال آینده با التهاب کمتری همراه شود.
«تهیه و تصویب ساز و کار پرداخت تسهیلات ودیعه اجاره مسکن» یکی از راهکارهایی است که کارشناسان به منظور حمایت و افزایش بنیه مالی مستاجران پیشنهاد می کنند. در قالب این روش که از سال گذشته نیز از سوی برخی از مسوولان حوزه تامین مالی مسکن مطرح شد می توان با راه اندازی صندوق های پس انداز ویژه، سازوکاری فراهم کرد که مستاجران از امکان دریافت تسهیلات ودیعه مسکن برخوردار شوند.
کارشناسان هر نوع اقدام قهری و دستوری برای ساماندهی بازار اجاره را اقدامی شکست خورده و ناموفق می دانند و معتقدند می توان از طریق تقویت بنیه مالی مستاجران به واسطه نظام تامین مالی مخصوص به خود، تا حدی زیادی فشارهای موجود بر این گروه از متقاضیان مسکن را کاهش داد.
اختصاص بخشی از برنامه های ساخت مسکن از سوی دولت به ساخت مسکن استیجاری و همکاری شهرداری ها در این زمینه به منظور راه اندازی بازار اجاره داری حرفه ای نیز بخش دیگری از توصیه های کارشناسان برای ساماندهی بازار اجاره محسوب می شود.
براساس آمارهای رسمی، میانگین اجاره بهای مسکن در پاییز سال جاری در مقایسه با پاییز سال گذشته در همه شهرهای کشور ۲۱٫۶ درصد افزایش داشته است؛ همچنین تورم سالانه اجاره مسکن در یکسال منتهی به پایان پاییز ۹۸ برابر با ۲۳٫۵ درصد گزارش شده است.
به رغم اتمام فصل جابه جایی ها،پاییز امسال اجاره بهای مسکن در شهرهای کشور در مقایسه با فصل تابستان ۷ درصد افزایش یافت.