تاریخ مصرف سیاستهایی که حدود دو سال پیش برای تحرکبخشی به حوزه مسکن جهت خروج از رکود عمیق تصویب شد و اجرا درآمد، در حال حاضر به پایان رسیده و وقت تصمیمات جدید است.
به گزارش ملک رادار و به نقل از دنیای اقتصاد، عمده سیاستهای مصوب دولت برای حوزه مسکن طی سالهای اخیر از جنس تسهیلاتی آن هم برای متقاضیان خرید و به ویژه برای تقاضای مصرفی بوده است. دولت با این اعتقاد که در بازار مسکن جای مداخله و اقدامات دستوری نیست، بلکه تنظیم بازارباید در چارچوب هدایت و تسهیلگری انجام شود، از سال ۹۲ تاکنون، بنای سیاستگذاری برای این بخش را تقویت بنیه مالی خریداران مسکن با اولویت خانهاولیها گذاشت و در آخرین اقدام سیاستی که پیش از ورود بازار معاملات خرید آپارتمان به فاز پیش رونق اتخاذ شد، بالاترین سقف ریالی وام خرید با کمترین نرخ سود در اختیار خانهاولیها قرار گرفت.
اکنون با لحاظ اینکه وضعیت بازار معاملات مسکن تغییر چشمگیری نسبت به زمان پیش رونق پیدا کرده –قیمتها جهش پیدا کرده و حجم عرضه آپارتمان مناسب خریداران مصرفی به علت مانور سوداگران و سفتهبازها کاهش یافته است- لازم است سیاستهای مناسب شرایط جدید بازار، برای بخش مسکن وارد میدان شود. برخی ناظران بازار مسکن از دولت توقع معجزه دارند و برخی دیگر به دنبال اعمال اقدامات پرخطر و بیاثر همچون قیمتگذاری هستند.
در این میان، سیاستگذار بخش مسکن به کمک بانکمرکزی میتواند سیاستهای پولی سررسید شده در این بخش را متناسب با شرایط جدید، اصلاح و بازنگری کند. یک سیاست اصلاحی ضروری در مقطع فعلی، کمک به خانهاولیها برای احیای قدرت وامهایی است که زمان دریافت آنها فرا رسیده، اما به دلیل شرایط نامناسب بازار ملک، امکان دریافت وامها فراهم نیست. سیاستگذار میتواند با یک تصمیم جدید و به موقع، این وضعیت را به نفع خانهاولیها متحول کند.
این تصمیم، خیلی ساده است و اجرای آن به منابع اعتباری یا تصویب قانون و مقررات وقتگیر نیز نیاز ندارد. در حال حاضر خانهاولیهای در نوبت دریافت وام یکم، از خرید آپارتمانهای با عمر بنای بیش از ۱۵ سال منع هستند. با تصمیم جدید، این ممنوعیت میتواند برداشته شود و بازار خانههای ۱۵ تا ۲۰سال -که قیمت آنها به مراتب مناسبتر از واحدهای با سن بنای کمتر است- به دامنه انتخاب خانهاولیها اضافه شود.
چنین حرکتی شاید در سالهای ۹۵ و ۹۶ به دلیل ثبات نسبی قیمت مسکن، وجود آپارتمانهای فروشی با حجم مناسب و همچنین کم بودن جمعیت متقاضی موثر خرید مسکن در جامعه خانهاولیها، چندان مورد نیاز بازار نبود. در آن سالها، خانهاولیها دوره سپردهگذاری و پسانداز در صندوق یکم را میگذراندند اما الان که ماهانه بیش از۱۵ هزار خانهاولی سپردهگذار در این صندوق در سراسر کشور، موعد دریافت تسهیلاتشان فرا میرسد، باید با سیاست مناسب، پاسخ مناسب در بازار ملک به آنها داده شود.