نحوه محاسبه سهم قیمت پارکینگ در قیمت مسکن چگونه است؟ در این گزارش به نکاتی در زمینه قیمت گذاری پارکینگ و قوانین مربوط به حق پارکینگ پرداخته خواهد شد.
به روز رسانی: ۵ فروردین ۱۳۹۷
به گزارش ملک رادار، هرچند نحوه محاسبه سهم پارکینگ در قیمت مسکن از فرمول مشخصی تبعیت نمی کند، اما به خاطر سپردن چند نکته می تواند روشنگر باشد.
قیمت پارکینگ ۳ الی ۸ درصد قیمت واحد مسکونی است.
همانطور که گفته شد، نحوه محاسبه سهم پارکینگ در قیمت مسکن از فرمول مشخصی تبعیت نمی کند، اما بررسی های میدانی سهم پارکینگ در قیمت نهایی را تا حدودی مشخص می کند. برای مثال اگر خانه ای با پارکینگ ۱۰۰ میلیون تومان قیمت بخورد، حدود ۵ الی ۸ میلیون آن مربوط به پارکینگ است. در محلههایی که قیمت آپارتمان متری چهار تا پنج میلیون تومان باشد قیمت پارکینگ بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان محاسبه می شود. و در محلههایی که قیمت آپارتمان متری سه تا چهار میلیون تومان باشد، قیمت پارکینگ حدود ۱۵ میلیون تومان است.
موقعیت قرارگیری ملک در کوچه یا خیابان فرعی یکی از مواردی است که بر نحوه قیمتگذاری پارکینگ، تاثیرگذار خواهد بود. همچنین نحوه قیمتگذاری پارکینگ به مالک، منطقه و عمر بنا مربوط میشود.
معمولا فروشندهها قیمت پارکینگ واحدهای نوساز را نسبت به واحدهای چند سال ساخت ارزانتر محاسبه میکنند، زیرا نرخ فروش واحدهای نوساز بالاتر از واحدهای چند سال ساخت است و بالا بودن قیمت فروش پارکینگ مانع از خرید متقاضیان میشود به همین علت معمولا فروشندهها پارکینگ واحدهای چند سال ساخت را با قیمت بالاتری برای فروش پیشنهاد میکنند.
کوچههای عریض یا باریک دلیل دیگری برای محاسبه قیمت پارکینگ محسوب میشود یعنی پارکینگ واحدهایی که در کوچه یا فرعیهای عریض واقع شدهاند از نرخ پایینتری برخوردار هستند؛ چرا که عدهای از خریداران پهنای کوچه را مناسب پارک خودرو میدانند به همین خاطر خود را نیازمند خرید پارکینگ نمیدانند و به همین علت فروشندههایی که واحدشان در کوچههای عریض واقع شدهاند، پارکینگ را با قیمت مناسبتری به بازار فروش عرضه میکنند، اما از سوی دیگر اگر کوچه یا فرعیها باریک باشد و فضای کافی برای خودرو را تامین نکند متقاضیان به خرید واحدهایی که پارکینگ دار هستند، تمایل پیدا میکنند به همین خاطر مالکان قیمت پارکینگ را افزایش میدهند.
نکته دیگر اینکه در ساختمانهایی که به تعداد واحدهایش پارکینگ وجود دارد قیمت پارکینگ ارزانتر است و پارکینگ ارزش کمتری دارد، اما در ساختمانهایی که تعداد پارکینگ کمتر از واحدهاست، پارکینگ ارزش بیشتری پیدا میکند
اجاره پارکینگ
فرمولی هم برای محاسبه اجاره بهای پارکینگ در بازار مسکن وجود ندارد و کلیه بنگاهداران مسکن معتقدند هستند که نرخ اجاره پارکینگ به صورت توافقی بین مالک و متقاضی تعیین میشود.
تنها قانونی که در اجاره پارکینگ به چشم میخورد، عدم عرضه پارکینگ به متقاضی خارج از سکنه آپارتمان است؛ چراکه ممکن است امنیت ساختمان به خطر بیفتد.
هیچ مالکی اجازه اجاره پارکینگ به غیر از ساکنان همان آپارتمان را ندارد به همین دلیل پارکینگهای اجارهای در بنگاههای املاک عرضه نمیشوند، بلکه در داخل آپارتمان تصمیم اجاره فلان پارکینگ اعلام میشود تا ساکنانی که واحدشان از پارکینگ برخوردار نیست یا به پارکینگ بیشتری احتیاج دارند برای اجاره آن اقدام کنند.
با این وجود می توان نرخ سرانگشتی اجاره پارکینگ را حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد میزان اجاره واحد مسکونی تخمین زد.
چرا بعضی واحدها پارکینگ ندارند؟!
بسیار پیش میآید که در زمان خرید آپارتمانی، متوجه میشوید واحدی که قصد خریدش را دارید، پارکینگ ندارد. شاید از خود میپرسید که چطور میشود واحدی پارکینگ نداشته باشد یا در اصل، پارکینگ چگونه بین واحدها تقسیم میشود؟
«احمد یوسفی صادقلو»، وکیل دادگستری می گوید: در این مورد خوب است بدانید که تقسیم پارکینگ به دو صورت انجام میشود: صورت اول، تعلق اختصاصی است، که مانند انباری، با تعیین موقعیت و مساحت آن، محل دقیق آن در صورت مجلس تفکیکی و سند رسمی قید میشود و در حقیقت ملک اختصاصی صاحب آپارتمان به حساب میآید. صورت دوم، تعلق پارکینگ به هر واحد به طور مشاع است.
به این معنا که این پارکینگها در صورتجلسه تفکیکی واحدهایی که میتوانند به صورت مشاع از پارکینگ ساختمان استفاده کنند، نام برده میشوند. در این صورت فقط آپارتمانهایی که حق استفاده از پارکینگ مشاع برای آن ها شناخته شده است، میتوانند از پارکینگ ساختمان به طور مشاع استفاده کنند.
فراموش نکنید که ممکن است بعضی از واحدهای یک آپارتمان، حق استفاده از پارکینگ مشاع را داشته باشند و بعضی دیگر نه. همچنین ممکن است تمامی واحدهای آپارتمانی ساختمان، به نحو اختصاصی در سند مالکیت، پارکینگی برایشان مشخص نشده باشد و حق استفاده مشاعی از پارکینگ ساختمان را داشته باشند.
در این وضعیت، هر کدام از واحدها میتوانند اتومبیل خود را در هر قسمت از پارکینگ که میخواهند بگذارند، بدون این که کسی به توقف او در قسمت خاصی از پارکینگ مشاعی اعتراض کند. یادتان باشد که در چنین حالتی، مالکان برای ایجاد نظم و انضباط در ساختمان، میتوانند محل معینی را برای مدت معینی به طور موقت، به هر یک از واحدها اختصاص دهند و برای رعایت عدالت، وقتی این مدت معین به پایان رسید، آن را با واحد دیگری تعویض کنند تا بین مالکان هم رنجش یا تنش به وجود نیاید.
درباره پارکینگ مزاحم!
حتما شما هم اصطلاح پارکینگ مزاحم را شنیدهاید. از آنجا که در مقررات شهرداری، استانداردی برای مساحت پارکینگ وجود دارد، اگر این استاندارد در مورد پارکینگ آپارتمانی قابل اجرا نباشد و راه عبور باقی پارکینگها باز باشد، شهرداری با توافق اعضای ساختمان و دستورالعملی که در این مورد وجود دارد، پارکینگ مزاحمی در آن فضا پیشبینی میکند که برای مثال، دو ماشین بتوانند پشت سر هم پارک کنند. مشکل این نوع پارکینگ این است که هر زمان یکی از مالکان بخواهد، خودرو خود را حرکت دهد، مالک پارکینگ مزاحم هم باید خودرو خودش را جابهجا کند
. ناگفته نماند که قیمت این نوع پارکینگ از باقی پارکینگها کمتر است. نام این پارکینگ به این علت مزاحم است که، با این که شخص، صاحب پارکینگ میشود، اما مزاحمت هم ایجاد میکند. نحوه تقسیم پارکینگ مزاحم هم با توافق همه اعضای ساختمان است.
در غیر این صورت، شهرداری و اداره ثبت بر اساس اولین و آخرین قرارداد خریدارها، پارکینگ را تقسیم میکنند که در بیشتر مواقع پارکینگ مزاحم به شخصی داده میشود که آخرین قرارداد را دارد.
پارکینگ اختصاصی و مشاع
پارکینگ از اختصاصی و مشاع تا تصرف جمله ای است که در ادامه این نوشته به نقل از مباشر به ابعاد آن خواهیم پرداخت.
اگر خانهای را خریدهاید و در سند عادی یا همان مبایعهنامه آن قید شده است که فروشنده ملزم به واگذاری خانه، همراه با پارکینگ و انباری به شماست، اما زمان تحویل، فروشنده از انجام این کار خودداری میکند و خانهای بدون پارکینگ به شما تحویل میدهد، اصلا خودتان را ناراحت و نگران نکنید، به راحتی میتوانید علیه او اقامه دعوی کنید و حقتان را بگیرید.
برای این کار باید به دادگاه مراجعه و دادخواست «الزام به انجام تعهد» بدهید.
طبق این دادخواست، دادگاه فروشنده را مجبور و ملزم به ارایه خدماتی که در سند قید شده است، میکند.
حتی اگر فروشنده، فضای پارکینگ را در ساختمان پیشبینی نکرده باشد، باید مبلغ آن را به خریدار بپردازد و این مبلغ نیز با نظر کارشناس دادگستری تعیین میشود.
زیرا قیمت پارکینگ در هر منطقهای از شهر متفاوت است و بنابراین بستگی به ارزش منطقهای آپارتمان، رقمی که به شما تعلق میگیرد کم یا زیاد میشود.
بسیار پیش میآید که در زمان خرید آپارتمانی، متوجه میشوید واحدی که قصد خریدش را دارید، پارکینگ ندارد.
شاید از خود میپرسید که چطور میشود واحدی پارکینگ نداشته باشد یا در اصل، پارکینگ چگونه بین واحدها تقسیم میشود؟
در این مورد خوب است بدانید که تقسیم پارکینگ به دو صورت انجام میشود:
صورت اول، تعلق اختصاصی است، که مانند انباری، با تعیین موقعیت و مساحت آن، محل دقیق آن در صورت مجلس تفکیکی و سند رسمی قید میشود و در حقیقت ملک اختصاصی صاحب آپارتمان به حساب میآید. صورت دوم، تعلق پارکینگ به هر واحد به طور مشاع است.
به این معنا که این پارکینگها در صورتجلسه تفکیکی واحدهایی که میتوانند به صورت مشاع از پارکینگ ساختمان استفاده کنند، نام برده میشوند. در این صورت فقط آپارتمانهایی که حق استفاده از پارکینگ مشاع برای آن ها شناخته شده است، میتوانند از پارکینگ ساختمان به طور مشاع استفاده کنند
آیا پارک بدون اجازه خلاف قانون است؟
در صورتیکه یکی از واحدهای آپارتمان، برای مدتی خالی از سکنه باشد و همسایهها از پارکینگ آن استفاده کنند، اگر بدون اجازه صاحب پارکینگ باشد، پس از اینکه مالک در خانه خود سکونت کرد، میتواند اجاره مدت استفاده از پارکینگش را از استفاده کننده درخواست کند. اما اگر خود مالک اجازه تصرف پارکینگ اش را به مدیر ساختمان یا شخص استفاده کننده، داده باشد، نمیتواند چنین ادعایی کند. اما در کل فراموش نکنید که پارک بدون اجازه در پارکینگ همسایه، به نوعی خلاف قانون است و با اقامه دعوا از سوی مالک، باید اجرت المثل (اجاره مدت تصرف) که با نظر کارشناس دادگستری تعیین میشود، به مالک پرداخته شود. همچنین اگرشخصی در پارکینگ همسایه بدون اجازه او، ماشین خود را پارک کند و با درخواست مالک، حاضر به ترک آن نشود، جرمش «تصرف عدوانی» است و مجازات آن میتواند از جزای نقدی تا حبس و رفع تصرف و مطالبه خسارات وارده به مالک باشد.
درباره معضلات کمبود پارکینگ در اینجا بیشتر بخوانید.
20 Comments
amir
آیا پارکینگ داشتن یا نداشتن در قدرالسهم تاثیر دارد؟ یعنی به هنگام تخریب ساختمان ملاکی برای سهم مالک واحد از زمین خواهد بود؟
سبحان خوش سیرت
سلام، در صورتیکه در سند آپارتمان به پارکینگ اشاره شده باشد، پارکینگ در تعیین میزان قدرالسهم تاثیر دارد. منتها باید توجه داشت که میزان تفاوت ارزشی متری آپارتمان با پارکینگ باید در محاسبات اعمال شود.
در واقع با منظور داشتن ضریبی بر مبنای تفاوت ارزش متری آپارتمان با ارزش متری انباری یا پارکینگ، مساحت انباری یا پارکینگ یا هر دو را می توان در محاسبه قدرالسهم دخالت داد.
برای مثال، اگر در زمینی به مساحت پانصد متر مربع، تعداد یازده واحد آپارتمان به شرح زیر ساخته شده باشد:
۶ واحد هر یک به مساحت ۱۲۰ متر مربع
۴ واحد هر یک به مساحت ۱۵۰ متر مربع
۱ واحد به مساحت ۱۸۰ متر مربع
در نتیجه، مجموع مساحت تمام واحدها(۱۲۰*۶)+(۱۵۰*۴)+(۱۸۰*۱) : ۱۵۰۰ متر مربع
با فرض اینکه ارزش هر متر انباری( یا پارکینگ) معادل یک بیستم ارزش هر متر آپارتمان باشد؛ و برای مثال، ۱۰ واحد انباری هر یک به مساحت ۵ متر مربع برای واحدهای ۱۲۰ متری و ۱۵۰ متری، و نیز یک واحد انباری برای آپارتمان ۱۸۰ متری به مساحت ۳۰ متر مربع داشته باشیم؛ در اینصورت، لحاظ مساحت همۀ انباریها برای محاسبۀ قدرالسهم از عرصه چنین خواهد شد:
عدد ۵ را ضرب در یک بیستم میکنیم؛ میشود بیست و پنج صدم متر مربع( یعنی قدرالسهم هر یک از انباریهای ۵ متری از کل عرصه برابر است با بیست و پنج صدم متر مربع.) دقت شود که تعداد ۱۰ واحد در این گروه هستند.
انباری ۳۰ متری را ضرب در یک بیستم میکنیم؛ میشود یک ونیم متر مربع( یعنی قدرالسهم انباری ۳۰ متری از کل عرصه برابر است با یک و نیم متر مبع.) دقت شود که فقط یکی از واحدها در این قسمت جای دارد.
حالا با توجه به اینکه کلا ۱۰ واحد با انباری ۵ متری داریم، عدد ۱۰ را در بیست و پنج صدم ضرب میکنیم و نتیجه را با یک ونیم متر مربع که مربوط به انباری ۳۰ متری است جمع میکنیم، نتیجه میشود ۴ متر مربع.
این ۴ متر مربع را از کل مساحت عرصه که ۵۰۰ متر مربع است کسر میکنیم؛ نتیجه میشود ۴۹۶ متر مربع
حالا برای محاسبۀ قدرالسهم واحد ۱۲۰ متر، عدد ۱۲۰ را در ۴۹۶ ضرب کرده و نتیجهاش را بر مجموع مساحت کل واحدها که ۱۵۰۰ متر مربع است تقسیم میکنیم. برای واحدهای ۱۵۰ متری هم به همین صورت(۴۹۶*۱۵۰) تقسیم بر ۱۵۰۰٫ همچنین در خصوص واحد ۱۸۰ متری
در انتها، آن بیست و پنج صدم قدرالسهم مربوط به انباری این واحد را یا نتیجۀ حاصل از فوق جمع میکنیم. در خصوص واحد ۱۸۰ متری، با توجه به آنچه در بالا محاسبه گردید، قدرالسهم مربوط به انباریاش یک و نیم متر مربع لحاظ میشود.
منبع مثال: مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی در موضوعات ملکی، ساختمانی و ثبتی
amir
از توضیح کاملتان ممنونم
جهانبخش
باسلام
آپارتمان ما چهار واحدیست وهر واحد پارکینگ اختصاصی دارد ولی یکی از همسایه ها ماشین اضافه پارک میکند ولی مزاحمتی برای سایر پارکینگها ایجاد نمیکند آیا مجاز به اینکار میباشد یا باید رضایت سایر مالکین را جلب کند
شاپورحکمی
سلام ایا متراژ انباری جزء فضای مفید ــ ا پارتمان وبایستی پولی بابت آن بهخ مالک پرداخت نمود
آیا می شود درثبت انباری را جزِ زیربنا درسند قید کرد مالک می گوید من این کار قبلا انجام دادم
سبحان خوش سیرت
سلام
دو کامنت بالاتر را ببینید، همان حکمی که برای پارکینگ هست برای انباری هم صدق می کند. یعنی انباری با ضریب مشخصی جز متراژ و قدرالسهم قرار می گیرد.
در سند هم بله می تواند و بهتر است ذکر شود.
نسرین
سلام.اپارتمان من اسانسور ندارد.برای ایجاد اسانسور نیاز هست انباری من خراب بشه ایا اگر هزینه اسانسور حدود هشت میلیون باشد من بابت انباری که میدم باز هم باید بهای اسانسور بپردازم.انباری من حدد سه متراست.ماشکرم
شاپورحکمی
تشکر از لطف ورهنمود مدیریت سایت
جهانبخش
شما میتونید نه تنها پولی پرداخت نکنید بلکه از سایر مالکین هم مطالبه وجه کنید البته منصفانه به هر حال هرچه شما حکم کنید باید انجام بشه
بازخورد: نکات مهم حقوقی و قراردادی در اجاره آپارتمان و ملک - بلاگ تحلیلی ملک رادار
مجتبی
سلام
ببخشید در رابطه با سوال نام کاربری امیر به نظر جواب روشنی داده نشد. من هم همین سوال رو دارم میخوام بدونم که دقیقا قدرالسهم پارکینگی که در سند ذکر شده است با چه درصدی از قیمت آپارتمان و یا درصدی از قیمت زمین محاسبه می شه
ممنون
سبحان خوش سیرت
سلام
همانطور که در پاسخ به امیر ذکر شد، قدر السهم پارکینگ با یک ضریب مشخص که معمولا به توافق طرفین می رسد حساب می شود.
مثلا ممکن است واحد شما ۱۰۰ متر باشد. اگر قیمت واحد شما متری ۵ میلیون باشد، آنگاه برای پارکینگ ممکن است ۵ درصد ۵۰۰ میلیون تومان یعنی ۲۵ میلیون تومان درنظر گرفته شود.
اگر واضح نبود بفرمایید مورد مدنظر شما چه شرایطی دارد؟
علیرضا صالحی
با عرض سلام
سوال من راجع به بحث قدر و سهم هر واحد در فروش کلی زمین میباشد . بعنوان مثال چهار واحد مسکونی با متراژ مساوی بدون آسانسور داریم که واحد اول در سند خود دارای ۳۰ متر تراس میباشد که قاعدتا جزو مشاعات نیست غیر از این موضوع انباری و پارکینگ ثبت شده در واحد طبقه چهارم دارای متراژ بیشتری نسبت به سه واحد دیگر میباشد. حال در فروش کلی ملک قدر و السهم هر واحد چگونه محاسبه میگردد.
متراژ زمین ۳۳۰ متر
متراژ هر واحد ۱۴۰ متر
متراژ تراس واحد اول ۳۰ متر
فضای پارکینگ واحد چهارم دو برابر فضای پارکینگ ساکنین و داری ۴ متر انباری بزرگتر از سایر واحد ها .
با تشکر
سیدعلی شیداسب _ نبوی
با عرض سلام
آپارتمان ما ۸واحدی است و۲۵۳متر زمین و۶پارکینگ دارد که۴واحد آن ۷۵/۹و ۳ واحد آن ۷۲/۴ ویک واحد ۷۴ متری است که از مجموع واحد ها یک واحد ۷۲/۴ و یک واحد ۷۴متری پارکینگ ندارند پارکینگ ها ۲تا ۱۲متری و۲تا ۱۵متر و۲تا۱۲/۵متری میباشد درضمن ملک را متری ۱۵میلیون خریداری میکنند لطفا قدرالسهم و مبلغ هر واحد آپارتمان چقدر است.
علیرضا
سلام
اگر در زمینی دو واحد کلنگی (طبقه همکف و اول)که زیر بناء مشابه ندارند وجود داشته باشد و تفکیک نامه و سند مجزا هم داشته باشند که در سند ها نوشته شده قدر السهم از عرصه و…. منظور چیست ؟ ارزش زمین به چه صورت بین دو واحد تقسیم می شود بطور خلاصه در سند مالکیت طبقه همکف نوشته شده ۱۹۷ متر زیر بنا و ۶۸ متر حیاط مشاع با طبقه اول و فاقد پارکینگ
در سند طبقه اول نوشته شده ۱۲۵/۶ متر زیر بنا و ۷۸ متر تراس و ۶۸ متر حیاط مشاع با طبقه همکف و پارکینگ اختصاصی به مساحت ۱۲٫۵ متر مربع
نحو محاسبه قدر السهم از زمین برای زیر بنا – تراس – حیاط مشاع و پارکینگ اختصاصی به چه صورت است؟
قدر السهم پارکینگی که در سند نوشته شده اختصاصی واحد اول از زمین یعنی ۱۰۰درصد قیمت متر زمین متعلق به طبقه اول است؟
قدر السهم تراس بدون سقف از ارزش زمین که در سند نوشته شده به چه صورت محاسبه می شود؟
لیا
با سلام
قدر السهم از زمین طبقه اولی که تراس بزرگ سه طرف دیوار و غیر مسقف است و در سند مالکیت نیز نوشته شده به چه صورت محاسبه می شود.( ملک فقط دو طبقه همکف و اول کلنگی دارد)؟
قد رالسهم پارکینگ برای طبقه اول فوق که در سند نوشته شده “پارکینگ اختصاصی طبقه همکف “به چه صورت است؟
آرزو
سلامروز بخیر . تشکر از پاسخ های کاملتون به سئوالات دوستان .
من یه اپارتمان ۸۰متری در یک ساختمان ۸ واحده دارم که واحد ۶ عقب می باشدواحدهای ۱ و ۲ پارکینگندارند . الان برای فروش به مشکل برخوردم پارکینگواحد ۸ دقیقا جلوی پارکینگ ماست و برای ورود و خروج مشکل داره این مدت ما ساکن نبودیم و طبعا مشکلی وجود نداشت ولی الان که خونه رو فروختیم و مستاجر اومده ، همسایه واحد ۸ اجازه نمیده ماشینش رو پارک کنه و برهانش هم اینه که ما نمیتونیم ماشینمون و دربیاریم و بذاریم . در سند واحد ما حق عبور واحد ۸ وجود داره . الان خریدار پشیمون شده چکار باید کنیم . ما اصلا نمیدونستیم این مشکل وجود داره چون زمان خرید و سکونت ماشین نداشتیم واحد ۸ هم ماشین نداشت بعدش هم ما دیگه سکونت نداشتیم که متوجه مشکل بشیم و خونه خالی بوده تا الان که قصد فروشش رو داشتیم . الان واحد ۳ اگر جهت پارک خودروهاش رو عوض کنه مشکل حل میشه و واحد ۸ میتونه بهراحتی دور بزنه و خارج بشه ولی متاسفانه میگن ایشون همکاری نمیکنن . راه حل شما چیست . با تشکر
احمدی
سلام متراژ یک واحد آپارتمان همراه با پارکینگ اختصاصی و انباری اختصاصی ۹۶ متر بوده که متراژ پارکینگ ۱۲٫۵متر و انباری۱٫۵متر بوده و قیمت هر متر آپارتمان دو میلیون در قرارداد بوده محبت فرمایید قیمت پارکینگ و انباری را بفرمایید
میترا رجبی
سلام یک آپارتمان با متراژ ۷۲ متر در سال ۹۳ خریداری کردیم وسند دفترچه ای بودو هنگامی که سند تک برگی وبنچاق به دفتر خانه آمد در هر دو متراژ را ۸۲ متر قی شده بود اما صورت مجلس تفکیکی و پایان کار ۷۲ متر بود.این متراژ اضافی امکان دارد بابت قدر السهم پارکینگ، تراس وانباری باشه یا اشتباه شده و باید تصیح شود.قصد فروش دارم کمال تشکر را دام اینجانب را راهنمایی کنید ممنون
بازخورد: پربازدیدترین مطالب ملکرادار در سال ۹۸ - وبسایت خبری تحلیلی ملک رادار