* دکتر احسان محمدیان نیک پی، تحلیلگر مالی اقتصادی مجموعه ملکرادار
طی ماههای انتهایی سال قبل پیشبینی میشد که با توجه به افزایش شدید قیمت مسکن در کشور، فشار اصلی این رشد قیمت بر بازار رهن و اجاره املاک، در تابستان سال جاری نمایان شود. امری که تابستانی بسیار داغ را برای مستاجران رقم زد.
کاهش قابل توجه سطح خرید مسکن، افزایش سنتی درخواست رهن و اجاره در تابستان و … عواملی است که علیرغم کاهش محسوس خرید و فروش املاک همچنان تقاضای رهن و اجاره را پررونق نگه داشته است.
رونق تقاضای رهن و اجاره در شرایطی صورت پذیرفته است که در جانب عرضه نیر متناسب با افزایش شدید قیمت مسکن، مبالغ درخواستی مالکان عمدتا از رشد قابل توجهی نسبت به سال گذشته برخوردار بوده است.
عدم تناسب اجاره درخواستی با توان پرداخت مستاجران علیالخصوص در شهر تهران، نقل مکان برخی از مستاجران به مناطق پایینتر شهری را در پی داشته است. نقل مکانی که در برخی از موارد، از مناطق جنوبی شهر به گسترش حاشیهنشینی منجر و مشکلات خاص خود را در پی خواهد داشت.
ماهیت بازار مسکن ایجاب میکند که به منظور حل مشکلات اقدام به برنامهریزهای بلندمدت با بررسی تمامی جوانب نمود. بر این اساس، ایجاد شرکتهای استیجاری (شرکتهایی که اقدام به ساخت و اجاره منزل مسکونی کنند) با همکاری دولت و شهرداریها و یا راهاندازی صندوقهای حمایتی از مستاجران از جمله راهکارهای مطلوب در کنترل کوچ طبقاتی باشد.
البته همانگونه که بیان شد راهکارهای ارائه شده ماهیتی بلندمدت دارد و کمکی به کنترل و بهبود وضعیت بازار رهن و اجاره سال جاری نخواهد کرد.