طبق گزارش مرکز آمار ایران، روند صاحب خانه شدن مردم ایران طی ۱۰ سال گذشته کاهشی بوده است! آمار های منتشر شده از سرشماری های عمومی در در سال های ۱۳۸۵، ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ نشان می دهد از تعداد مالکین طی ۱۰ سال حدود ۸ درصد کم شده و به همین میزان بر تعداد مستاجرین اضافه شده است.
در حال حاضر ۵۴٫۶ درصد مردم ایران صاحب خانه هستند و ۳۶٫۸ درصد مستاجر بوده و ۸٫۶ درصد هم جز سایر تقسیم بندی می شوند. بنابر تحلیل های انجام شده، حدود ۱۱ سال زمان میبرد تا یک ایرانی دارای شغل و درآمد با پسانداز صاحب خانه شود. همچنین یک خانوار ایرانی ۳۳ درصد از درآمد خود را صرف مسکن میکند.
به گزارش ملک رادار به نقل از مرکز آمار ایران، نتایج “سرشماری عمومی نفوس ومسکن ۱۳۹۵” در بخش مسکن نشان میدهد از مجموع ۲۲ میلیون و ۸۳۰ هزار و ۳ واحد مسکونی معمولی در کشور تعداد ۸ میلیون و ۹۷۵ هزار و ۱۵۳ واحد (حدود ۴۰ درصد) آپارتمانی و تعداد ۱۳ میلیون و ۸۵۴ هزار و ۸۵۰ واحد(حدود ۶۰ درصد) غیر آپارتمانی میباشد. بدین ترتیب می توان گفت ۴۰ درصد ایرانی ها آپارتمان نشین هستند.
همچنین از مجموع ۲۲ میلیون و ۸۳۰ هزار و ۳ واحد مسکونی معمولی در کشور، تعداد ۴ میلیون و ۹۵۰ هزار و ۷۱۱ (۲۱٫۷ درصد) واحد مسکونی بین ۵۱ تا ۷۵ متر مربع مساحت دارند که یک پنجم واحدهای مسکونی در کشور است و واحدهای مسکونی با مساحت ۵۰۰ متر مربع و بیشتر با تعداد ۳۲۸۹۶ (۰٫۱ درصد) کمترین سهم را دارا میباشند.
توزیع واحدهای مسکونی معمولی برحسب نوع اسکلت نیز نشان میدهد که ۳۰٫۹ درصد این واحدهای مسکونی دارای اسکلت فلزی، ۲۶٫۴ درصد دارای اسکلت بتونآرمه و ۴۲٫۵ درصد سایر بوده است.
بیشترین سهم مصالح بکار رفته در واحدهای مسکونی که اسکلت آنها فلزی یا بتون آرمه نیست، مربوط به آجر و آهن یا سنگ و آهن با ۲۵٫۶ درصد (تعداد ۵۸۵۰۸۷۹) میباشد.