در پاسخ به سوال «چرا گردو سیاه میشود؟» باید گفت سیاه شدن گردو در دو مرحله انجام میشود؛ اگر کشاورزان در خرید درخت گردو توجه کرده و گردوی ایرانی خریداری کنند؛ درخت آنها گردو با مغز سفید تولید خواهد کرد؛ ولی مقوله سیاه شدن گردو یک مبحث جداگانه هست؛ مغز میوه گردو در دو برهه زمانی متفاوت سیاه میشود:
- به خاطر بیماری و عفونت قبل از چیدن آن کشاورز با گردو سیاه شده بر روی شاخه درخت مواجه میشود؛
- گاهی بعد از چیدن میوه گردو و انبار کردن آن کشاورزان و مصرف کننده متوجه سیاه شدگی مغز گردو میشوند.
هر کدام از موارد دلایل خاص خود را دارد؛ کشاورز و مصرف کننده میتواند اقدامات پیشگیرانهای برای جلوگیری از این فرایند انجام دهد.
علت سیاه شدن مغز گردو
گاهی باغدار، به هنگام برداشت میوه گردو با محصولاتی روبرو میشود که مغز آنها سیاه شده است؛ علت سیاه شدن مغز گردو بر روی درخت به خاطر بیماریهای عفونی و باکتریایی است؛ یکی از بیماریهایی که کشاورز قبل از خرید نهال گردو باید آن را بشناسد، بلایت گردو یا سوختگی مغز گردو هست؛ بلایت گردو به عنوان یک بیماری قارچی مخرب در باغات گردو شناخته میشود.
این قارچ به طور معمول باعث سیاه شدن مغز میوههای گردو شده و لکههای قهوهای تا سیاه رنگ درون مغز گردو ایجاد کرده و بررسی ها نشان داده قارچ بلایت در اکثر مواقع مغز را کاملاً سیاه میکند؛ برای جلوگیری از انتشار بیماری بلایت گردو و جلوگیری از سیاه شدن میوههای گردو، میتوانید مراقبتهای زیر را رعایت کنید:
- در خرید درخت گردو توجه ویژه داشته باشید درختانی را خریداری کنید که سیستم دفاعی قوی در برابر بیماری داشته باشد.
- قبل از احداث باغ گردو روش آبیاری آن را بررسی کنید؛ درختان گردو را به طور منظم آبیاری کرده و رطوبت خاک را حفظ کنید از ایجاد تنش خشکی در باغ بپرهیزید.
- عدم مدیریت مناسب آفات و بیماریهایی که میتوانند به بلایت گردو منجر شوند؛ برای مراقبت از باغات خود حتماً روتین سمپاشی و آفت کشی را رعایت کنید.
اگر درخت شما به بلایت گردو مبتلا شده است، باید سریعاً به برداشت میوههای سیاه شده اقدام کرده و آنها را از باغچه دور بیاندازید؛ البته، میوههای سالم هنوز قابل مصرف هستند؛ برای مشکلات مربوط به بلایت گردو و سایر بیماریهای گردویی بهتر است با یک کارشناس نهالستان یا یک متخصص کشاورزی مشورت کنید.
بهترین کود برای سفید شدن مغز گردو
کشاورزان قبل از خرید درخت گردو، باید با بهترین کود برای سفید شدن مغز گردو آشنا باشند؛ برای رشد بهتر، درشت شدن میوه گردو و سفید شدن مغز میتوان از این عناصر مغذی و کودهای شیمیایی استفاده کرد:
- نیتروژن (N):
نیتروژن برای رشد و توسعه ساقهها، برگها و بافتهای سبز گیاه مهم است، از کودهای حاوی نیتروژن مانند نیترات و آمونیوم استفاده میشود.
- فسفر (P):
فسفر برای تقویت ساختار سلولی، انتقال انرژی و بهبود ریشهها و رشد میوهها و بذرها اهمیت دارد؛ کودهای حاوی فسفر از قبیل سوپر فسفات آمونیوم و سوپر فسفات کلسیم تاثیر بسزایی در سلامت میوه گردو دارند.
- پتاسیم (K):
پتاسیم برای تنظیم فرایندهای فیزیولوژیکی گیاه و افزایش تحمل به شرایط آب و هوایی نامساعد مهم است، از کودهای حاوی پتاسیم مانند کلرید پتاسیم و سولفات پتاسیم استفاده میشود؛ یکی از عوامل مهم در سیاه شدگی مغز گردو تنشهای محیطی است.
- کلسیم (Ca):
کلسیم برای تقویت ساختار سلولی، تنظیم رشد ریشه و پایداری سیستم مغذی گیاه ضروری است؛ کودهای حاوی کلسیم به عنوان سولوبل یا انجماد شده، مانند کلرید کلسیم و نیترات کلسیم استفاده میشوند.
- منیزیم (Mg):
منیزیم برای ترکیب کلروفیل، تنظیم فعالیت آنزیمها و افزایش تحمل به تنشهای محیطی نیاز است. برای شناختن کودهای حاوی منیزیم باید به سولفات منیزیم اشاره کرد.
توجه داشت که استفاده از کودهای شیمیایی باید با دقت صورت گرفته و دستورالعملهای تولیدکننده را رعایت کرد؛ البته استفاده از روشهای طبیعی و آلی نیز مانع از سیاه شدگی مغز گردو میشود برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه توصیه میکنیم به سایت paliznahal.ir مراجعه کنید.
علت سیاه شدن مغز گردو بعد از برداشت
علت سیاه شدن مغز گردو بعد از برداشت متعدد است، اگر کشاورز در خرید درخت گردو توجه نکرده و نهال بیکیفیت خریداری کند، چون قدرت انبارمانی میوه گردو پایین خواهد بود، بعد از چند ماه از انبار کردن با مشکل سیاه شدن مغز گردو روبرو میشود.
اگر خرید نهال گردو از مراکز معتبر انجام شده و بعد از برداشت میوه گردو سیاه شده، این موضوع نتیجه روند برداشت و نگهداری غیر مناسب و غیر استاندارد هست؛ به عنوان مثال، اگر گردوها بلافاصله پس از برداشت در معرض آفتاب قرار بگیرند، اکسیداسیون یا اکسیده شدن رنگ مغز آنها به سیاهی از طریق فرآیندهای شیمیایی ممکن است رخ دهد.
نگهداری در شرایط نامناسبی مثل رطوبت بالا یا دماهای بسیار گرم نیز باعث تغییرات رنگی در مغز گردو شود؛ در صورتی که مغز گردو بلافاصله پس از برداشت سیاه شده، به دلیل عفونتهای قارچی یا باکتریایی در باغ گردو هست.
راههای جلوگیری از سیاه شدن مغز گردو
راههای جلوگیری از سیاه شدن مغز گردو کاملاً راحت بوده و هیچ راه پیچیدهای ندارد؛ برای جلوگیری از سیاه شدن مغز گردو بعد از برداشت، این دستورالعمل ها را دنبال کنید:
– گردوها را در محیط خشک و خنک نگهداری کنید و از تماس آنها با آفتاب خودداری کنید.
– از نگهداری گردوها در محیطهای رطوبت بالا خودداری کنید.
– قبل از نگهداری، مطمئن شوید که گردوها کاملاً خشک شدهاند.
– مغز گردو را بلافاصله پس از برداشت استفاده نکنید، بلکه آن را در ظروف مناسب و هواگرد نگهداری کنید.
نهالستانهای معتبر با فروش نهال گردو ژنوتیپ باعث میشوند، کشاورزان میوههای با کیفیتی را تولید و به بازار عرضه کنند که قدرت انبارمانی بالایی دارند.
خوردن مغز گردوی سیاه شده
تمامی کارشناسان تغذیه خوردن مغز گردوی سیاه شده منع میکنند؛ چون مغز این رنگ سیاه معمولاً نشاندهنده وجود قارچها و باکتریهای مضر بوده و باعث خوردگی و فاسد شدن مغز گردو شده است؛ خوردن مغز گردوی سیاه شده منجر به عفونت و مشکلات گوارشی منجر میشود.
کلام آخر
با علل مختلف سیاه شدن مغز بر روی درخت و پس از برداشت نیز آشنا شده و راههای پیشگیری از آن را فرا گرفتید؛ بهترین راه پیشگیری از این مشکل، خرید درخت گردو ژنوتیپ و پیوندی است تا میوههای مرغوب با قدرت انبار مالی تولید کند؛ برای شناختن این میوهها به سایت تخصصی نهالستان مراجعه کرده و قیمت نهال گردو را نیز استعلام بگیرید.
3 Comments
رهگذر
بلایت گردو بلایت برنج نیست که قارچ باشد بلایت گردو باکتریست
mohsentadayoni55@gmail.com
هیچ ربطی به نهال گردو نداره فقط باید باغدار محترم کمی زودتر گردو رو از درخت بچینه وسریع پوست سبز گردو ازش کنده بشه عامل سیاهی کردو همون پوست سبزه که به مغز گردو سرایت میکنه جز در موارد معدود که قارچ وبیماری هست
باباحیدری
تبلیغ نهال بود؟
یادمه قدیما یه کم نمک یابراده آهن می ریختن پای درخت واین مشکل تاحدودی حل میشد