غلامرضا سلامی، اقتصاددان، در تشریح دلایل صعود تورم اجاره مسکن به پنج علت موثر اشاره کرد.
به گزارش ملکرادار و به نقل از دنیای اقتصاد، سلامی اعلام کرد: اولین و مهمترین دلیل صعود تورم اجاره، که میتوان از آن به عنوان ریشه سایر دلایل بروز تورم در این بازار و سایر بازارها یاد کرد، «تورم عمومی» است. در واقع، تورم عمومی را میتوان به عنوان عامل بالادست در تورم اجاره معرفی کرد. به گفته وی عامل دوم که نشاتگرفته از عامل اول است، فاصله قابلتوجهی است که همچنان بین نسبت قیمت مسکن و اجارهبها یا همان شاخص P بهRوجود دارد. این نسبت به دلیل رشد شدید قیمت مسکن در سالهای اخیر، از حد متعارف خارج شده و عدد آن افزایش یافته است. به دلیل آنکه همواره تورم سالانه اجاره در این سالها، کمتر از تورم مسکن بوده است، حتی به فرض ثبات قیمت مسکن، فعلا احیای این نسبت از دسترفته، به زمان بیشتری نیاز دارد و یکی از دلایل آن که بهرغم ثبات نسبی قیمت مسکن و سایر بازارها، شاهد صعود تورم اجاره هستیم نیز همین عامل یعنی حرکت بازار اجاره به سمت احیای رابطه متعارف خود با قیمت مسکن است.
سلامی سومین عامل موثر در صعود تورم تابستانه اجاره مسکن را شرایط فصلی این بازار اعلام کرد. به گفته وی، مردادماه، ماه اوج جابهجاییها و اوج تقاضا در بازار اجاره است. به همین دلیل بازار اجاره در این ماه تحتتاثیر رشد تقاضا با تورم بیشتری مواجه شده است. ضمن اینکه افت محسوس تیراژ ساختمانی و کاهش ساخت و عرضه واحدهای مسکونی نیز بر این بازار اثرگذار بوده است و مستاجرها عملا نسبت به سالهای قبل با کمبود فایل نیز روبهرو هستند.
دلیل دیگری که این اقتصاددان در خصوص صعود تورم اجاره در نیمه تابستان به آن اشاره کرد مربوط به اعمال سیاستهای دستوری در این بازار است. به اعتقاد وی، تعیین سقف مجاز برای افزایش اجارهبها به صورت دستوری آن هم در شرایط تورم بالا، خود یکی از عوامل کاهش عرضه مسکن استیجاری از سوی سرمایهگذاران است. سقف دستوری افزایش 20درصدی اجارهبها در کشور در حالی ابلاغ شده است که تورم عمومی حدود دو برابر این میزان است. در چنین شرایطی برخی از سرمایهگذاران ملکی، به دلیل عدمتوجیه بازدهی این بازار و دردسرهای احتمالی در نتیجه اعمال این سیاستها از عرضه آپارتمانهای خود به بازار اجاره خودداری کرده و کاهش عرضه نیز طبیعتا بر سطح اجارهبها اثر افزایشی خواهد داشت. ضمن آنکه رشد قیمت مسکن و افزایش تعداد مستاجرها به دلیل کاهش قدرت خرید در شرایط فعلی، خود باعث افزایش فشار تقاضا بر بازار اجاره میشود.