یکی از مواردی که معمولا در هر نوع قرارداد معاملات ملکی اعم از خرید وفروش و اجاره در متن مبایعهنامه یا اجارهنامه درج میشود تعیین ضرر و زیان در صورت اقدام به فسخ معامله از سوی یکی از طرفین معامله است.
به گزارش ملک رادار و به نقل از دنیای اقتصاد، معمولا همه قراردادهایی که از گذشته تاکنون برای اجاره یا خرید مسکن نوشته شدهاند دربردارنده این بند بوده و هستند که براساس با قواعدی، ضرر و زیانی که فرد در صورت اقدام برای فسخ قرارداد باید به طرف دیگر معامله پرداخت کند، تعیین میشود.
توافق وعرف بازار در تعیین نرخ ضرر و زیان در صورت فسخ قرارداد معمولا دو روش یا دو اصل اساسی در تعیین نرخ خسارتی است که در صورت اقدام به فسخ باید از طرف فسخکننده به طرف مقابل معامله پرداخت شود.
با این حال، همانند سایر مبالغی که در انجام برخی معاملات در بازار معاملات مسکن بهعنوان عرف تعیین میشود و بهصورت نانوشته مبنای نرخگذاری قرار میگیرد در تعیین ضرر و زیان ناشی از فسخ قرارداد نیز میتوان چنین عرفی را مشاهده کرد.
هرچند توافق بر عرف ارجحیت دارد و در نهایت مبلغ مربوط به ضرر و زیان در صورت فسخ قرارداد بر مبنای توافق دو سمت معامله مسکن اعم از فروشنده و خریدار یا موجر و مستاجر تعیین میشود.
بررسیها نشان میدهد مبالغی که در متن عمده قراردادهای خرید وفروش مسکن بهعنوان خسارت وارد بر یکی از طرفین معامله در صورت فسخ قرارداد از سوی طرف دیگر تعیین میشود، معمولا حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از ارزش کل معامله صورت گرفته را در بر میگیرد.
بهطور مثال اگر ارزش ملک معامله شده یک میلیارد تومان باشد و خریدار بدون توجیه قانونی اقدام به فسخ قرارداد کند باید حداقل مبلغی معادل ۱۰۰ میلیون تومان بهعنوان ضرر و زیان به فرد فروشنده پرداخت کند. در حالت معکوس نیز مبلغ به همین میزان خواهد بود.
یعنی اگر فروشنده نیز بدون دلیل و توجیه قانونی اقدام به فسخ مبایعهنامه تنظیمشده کند و از انتقال سند به نام خریدار سر باز بزند بر مبنای این عرف دستکم مکلف به پرداخت ۱۰۰ میلیون تومان بهعنوان ضرر و زیان به وی است.
در معاملات اجاره نیز در عمده قراردادها عرف تعیین ضرر و زیان در صورت فسخ قرارداد معمولا معادل یک تا دو برابر اجاره روزانه ملک است. در این مورد نیز کل اجارهبها به اجاره ماهانه تبدیل شده و دستکم معادل یک روز از رقم کل اجاره ماهانه بهعنوان ضرر وزیان تعیین میشود.
هر چند در برخی از موارد به رغم قید شدن مبلغ و فرمول محاسبه ضرر و زیان در صورت فسخ قرارداد طرف مقابل اقدام به دریافت ضرر وزیان نکرده یا مبلغ کمتری از بابت ضرر و زیان دریافت میکند؛ اما کارشناسان حقوقی توصیه میکنند متعاملین در هنگام عقد هر نوع قرارداد ملکی مبنای تعیین خسارت در صورت فسخ قرارداد را تعیین و در قرارداد درج کنند.
4 Comments
علی
با سلام یک ساختمان گلنکی ، به قیمت صد وچهل میلیون تومان؛ ان هم با چک معامله کردم؛ هیچ وجه نقدی هم به من ندادن؛
ضرر وزیان هم صدمیلیون تومان نوشتن؛ ایا اگر بخوام اعتراض کنم ملک پس بگیرم ؛ ضرر کردم؛ ضرر وزیان هم طبق عرف نوشته نشده؛
از سادگی و صداقت بنده سو استفاده شده، لطفا راهنماییم نمایید تشکر
علی
با سلام یک ساختمان گلنکی ، به قیمت صد وچهل میلیون تومان؛ ان هم با چک معامله کردم؛ هیچ وجه نقدی هم به من ندادن؛
چک را واسه ۲ماه بعد داده
ضرر وزیان هم صدمیلیون تومان نوشتن؛ ایا اگر بخوام اعتراض کنم ضرر وزیان طبق عرف نوشته نشده ؛ملک پس بگیرم ؛ ضرر کردم؛ ضرر وزیان هم طبق عرف حساب میکن؛
از سادگی و صداقت بنده سو استفاده شده، لطفا راهنماییم نمایید تشکر
سمات
علی جان عاقبت بخیر بشی.اول اینکه چرا میخوای معامله رافسخ کنی!؟نکته مهمیه!دوم اینکه خامی کردی وجه نقد نگرفتی! سوم اینکه اگه انصراف بدی بستگی به خریدار داره میتونه ضر وزیان بگیره!اگه کار به شکایت برسه به قدری معطلی ودوندگی داره که پشیمون میشی!چهارم اینکهصبر کن ببین چکش پاس میشه یانه اگه شد که معامله رسمیت داره اما اگه نشد تو طلبکار میشی!برای من اتفاق افتاد اما خدا خیرش بده خریدار خاثه من واقعا مرد بود با اینکه چکش رو روز بعد نقد کرده بودم یه هفته بعد حاضر به فسخ شد .خدا هم براش خواست تو همون محله ما یه خونه دیگه توانست بخره!خیرداد خیر از خدا گرفت!بنگاه اما کل کمیسیونش رو از من گرفت!متاسفانه اتخادیه نظارت کارشناسی بر بنگاهها سطح تخصص و…نداره که گرفتاری درست میشه.خداوند برای شما وخریدار خیر قضانماید
احسان
سلام .من یک بنگاه دار هستم.الان مگه جرات می کنی در صورت فسخ کل کمیسیون رواز کسی بگیری. هر کسبی یک نرخ نامه داره که بر اساس اون عمل میشه