نویسنده: آرش درفشی، مدیر کانال تلگرامی خانه و زندگی
آیا می دانستید قیمت مسکن در تهران در ۱۵ سال گذشته یعنی از سال ۸۰ تا سال ۹۵، سی برابر شده است؟ آیا این رشد قیمت در تمامی مناطق شهر تهران به یک میزان بوده؟ علت این رشد قیمت چیست؟ پس از بررسی برخی آمار مربوط به آپارتمان و زمین به بررسی دلایل این رشد می پردازیم.
از سال ۷۰ تا ۸۰ رشد قیمت مسکن در تهران در همه مناطق تقریبا به یک مقدار بوده و قیمت آپارتمن حدودا ۶ تا ۷ برابر شده است. ولی از سال ۸۰ به بعد رشد قیمت در مناطق شمالی و غربی تهران به مراتب بیشتر از رشد قیمت در مناطق جنوبی بوده است. همچنین بین سال های ۹۰ تا ۹۳ رشد قیمت در مناطق شمالی بسیار بیشتر از مناطق دیگر بوده و این به دلیل افزایش نرخ دلار از سال ۹۳ و ثروتمندتر شدن عده ای از مردم و به تبع آن تقاضای بیشتر برای مسکن های لوکس و شمال شهر می باشد.
منطقه یک که بیشترین افزایش قیمت را داشته است شامل آجودانیه، اقدسیه، تجریش، نیاوران، ولنجک و … می باشد. شرایط آب و هوایی و انگیزه سفته بازی در بخش مسکن هم یکی از دلایل رشد قیمتی مناطق ا و ۲ بوده است.
در نمودار زیر رشد قیمتی آپارتمان در مناطق مختلف کنار هم نمایش داده شده است:
بیشترین دلیل رشد قیمت آپارتمان رشد قیمت زمین می باشد زیرا رشد قیمتی زمین از رشد قیمتی آپارتمان بیشتر بوده است و دلیل آن کمبود زمین در بخش شهری تهران و علاقه به انبوه سازی می باشد. برای مثال در منطقه یک تهران قیمت آپارتمان از سال ۷۰ تا ۹۳ حدود ۱۲۹ برابر شده است در حالی که قیمت زمین در همین منطقه و در همین بازه زمانی ۱۹۴ برابر شده است.
اما از مهمترین دلایل این رشد سرسام آور قیمت زمین و آپارتمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش جمعیت شهری: جمعیت ایران از سال ۷۵ تا ۹۰ حدود ۲۵ درصد رشد داشته است. این در حالی است که جمعیت شهری طی این زمان ۴۷ درصد رشد و جمعیت روستایی تنها ۹ درصد رشد داشته است. در نتیجه رشد جمعیت شهری تقاضا برای مسکن افزایش یافته است.
- کم شدن افراد خانوار: متوسط افراد در هر خانوار از سال ۷۵ تا ۹۰ از ۴٫۸ به ۳٫۵ نفر رسیده است. کم شدن افراد در خانوار و افزایش خانوار های تک نفره نیز موجب افزایش تقاضا برای مسکن شده اس.
- مهاجرت خارجی: حضور تبعه کشورهای دیگر در ایران و به خصوص در تهران نیز توانسته بر روی افزایش تقاضا برای مسکن تاثیر بگذارد.
- فرهنگ سرمایه گذاری در بخش املاک