طی هفته جاری، گزارش مرداد ۹۷ تحولات بازار مسکن منتشر خواهد شد که پیش بینی می شود قیمت یک مترمربع مسکن تهران در میانۀ ۷ تا ۸ میلیون تومان (حول و حوش ۷.۵ میلیون تومان) قرار گیرد. در اینصورت، رشد قیمت مسکن در این ماه (مرداد) نسبت به ماه مشابه سال ۹۶ از ۶۰ درصد فراتر می رود.
به گزارش ملک رادار و به نقل از کانال تلگرامی بهروز ملکی، متوسط قیمت یک مترمربع مسکن تهران طی ۳ ماه اخیر (خرداد، تیر و مرداد)، هر ماه نیم میلیون تومان (مجموعِ ۳ ماه، یک و نیم میلیون تومان) افزایش یافته است که رشد بسیار بالا و شگفت انگیزی محسوب می شود؛ بطوریکه خریدران مسکن فقط طی بازه زمانی ۳ ماه اخیر ۲۵ درصد سود کردند.
این اعداد، بسیار اغواکننده است اما سوال اساسی این است که آیا این روند، تداوم خواهد یافت؟ متاسفانه یا خوشبختانه، پاسخ منفی است. تحلیل مدلهای موجود، حاکی از آن است که از تحرک بازار مسکن کاسته خواهد شد.
نیمه دوم سال جاری، دوره گذار از رونق به رکود مسکن است و فعالین این بازار باید منتظر پایان تدریجی رونق و ورود به دوره رکود بعدی باشند.
از ویژگیهای دوره گذار از رونق به رکود، خروج تدریجی سوداگران باهوش از بازار است. درعوض طی این دوره، برخی از افراد که بینشی پیرامون دوره های رونق و رکود این بازار ندارند، برای عقب نماندن از قافله، طمع می کنند و به تله می افتند.
موضوعی که از آن غفلت می شود این است که روند قیمتی بازار مسکن تهران در یکسال گذشته، قابل تداوم طی نیمه دوم سال جاری نیست و انتظار می رود به طور محسوسی از سرعتِ افزایشِ قیمت در بازار مسکن کاسته شود.
تجربه بازار مسکن در دوره های پیشین رونق نیز حاکی از آن است که فعالین این بازار نمی توانند یا نمی خواهند اواخر رونق را باور کنند و این همانجایی است که عده ای را گرفتار می کند؛ اما واقعیت این است که قیمت مسکن با الگوی حرکت پله ای نمی تواند پیوسته افزایش یابد و شواهد بازار مسکن حاکی از آن است که هر چه به سال آینده (۱۳۹۸) نزدیکتر شویم، احتمال ورود به دوره رکود بیشتر می شود بطوریکه محتملترین سناریو برای بازار مسکن سال آینده، رکود است. البته بدیهی است که عوامل متعدد برون بخشی می تواند موجب تاخیر یا تسریع در بروز شرایط رکودی شود (خطای پیش بینی در اقتصادِ پرنوسانِ ایران، بسیار بالا است).
بااینحال فعالین بازار مسکن تهران اعم از خریدار، فروشنده، سازنده و… می بایست در محاسبات اقتصادی خود، به رکود قیمتی این بازار طی چند سال آتی توجهِ جدی داشته باشد.
اگر اتفاق عجیب و غریبى برای متغیرهای اصلی اقتصاد (مثل تورم عمومی، ارز و…) پیش نیاید، فعالین بازار مسکن در زمستان سال جاری (برخلاف زمستان سال گذشته) از این بیت مهدی اخوان ثالت یاد خواهند نمود:
«هوا بس ناجوانمردانه سرد است.»
2 Comments
ابوالفضل
درست میگید سرمایه گذاری در بخش مسکن اشتباه محضه.بشتابید به سمت خرید ارز طلا و …. آقای عیسی پور؟؟! همین سیاست کنترل بازار مسکن بود که عامل موثری در نابودیه اقتصاد دولت شده.. اولش با پرداخت سودهایه بانکیه نجومی که البته خیلیهاش هم نه تنها قابلیت پرداخت نداشت بلکه اصل پول هم از بین رفت و بعدش هجوم نقدینگی به سمت ارز طلا و خودرو… ترا خدا شما منافعی دارید از افزایش نرخ تورم؟ تا زمانی که بازار بزرگ مسکن کنترل بشه اوضاع همینه باید بپذیرید بازار مسکن یه دمپر بزرگه تو اقتصاد ما
سعیدی
بر خلاف سناریو های شما من معتقدم با توجه به تورم فعلی ونابسامانی شرایط سیاسی واقتصادی و.. در سال اینده نیز علیرغم رکود شاهد افزایش قیمت ها خواهیم بود .واما درخصوص رونق بخش مسکن نه تنها در سال گذشته اتفاق نیافتاد !در سال جاری واتی هم روی نخواهد داد .رونق تعابیر متعددی دارد .فضای رونق در هر بخش به نظر من بستری است که هر متقاضی بالقوه چه خریدار وچه فروشنده !بدور از دغدغه های سیاسی وفرهنگی واقتصادی واثار سو مولفه های درونی وبرونی بتواند در هر کسوت وارد بازار شده وایفای نقش نماید .در طول سال گذشته علیرغم رشد معاملات مسکن !اما دغدغه های زیادی خریداران وفروشندگان وحتی فعالان بازارمسکن را دچار سردر گمی واستیصال وبی ثباتی در رای ونظر وعمل نمود .انتظارات تورمی – نوسانات نرخ ارز وسودسپرده های بانکی ونرخ تسهیلات بانکی .نوسانات نرخ مواد اولیه ومصالح ساختمانی وسیاست های اخذ مالیات ویا دوسالانه نمودن مدت قرارداداجاره بها ومولفه های بیرونی واثار تحریم ها واثار بین بخشی بازار های موازی و….همه وهمه مانع از رونق بخش مسکن شد!فقط رشد معاملات با رشد قیمت را شاهد بودیم .رونق تعبیری مانند توسعه داردبه طور ضمنی!رشد کمیتی است اما توسعه بعد کیفی را نیز در بر میگیرد.همه این مشکلات را امروز در قالب یک واژه جناب ریاست جمهور در مجلس فرمودند!اعتدال وتنها اعتدال مشکلات کشور را حل می نماید.