وزیر راه و شهرسازی عصر دیروز بعد از اتمام جلسه شورای عالی شهرسازی و معماری، از تصویب کلیات راهنمای شهر پیادهمحور خبر داد.
به گزارش ملک رادار، عباس آخوندی در کانال تلگرامی خود، در این باره نوشت: ایدهای را که از آذرماه ۹۳ شروع کرده بودم با جدیت پی گرفتم و امروز خوشبختانه پس از گفتوگوهای فراوان بین شهرسازان و طراحان شهری و حوزه حملونقل در سطوح مختلف حرفهای و دستگاههای دولتی بنیان راهنمای طراحی شهری مبتنی بر حملونقل عمومی به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری رسید.
شاخص اصلی شهر پیادهمحور، ارجحیت عابران پیاده به سوارهها با هدف ایجاد نشاط اجتماعی ناشی از رفت و آمد در فضای باز شهری و کاستن از غلبه خودروها در معابر است. تهران تحتتاثیر انحراف سیاستهای شهرسازی، شهر خودرومحور است بهطوریکه معابر اطراف یکی از مهمترین میادین اصلی در منطقه مرکزی تهران –میدان ولیعصر- دو سال پیش به شکل گستردهتر از قبل، در اختیار خودروهای شخصی قرار گرفت و عابران پیاده با تخصیص فضای زیرزمین میدان به آنها، به بدترین قسمت از فضای شهری رانده شدند.
در شهر تهران، امکانی برای پیادهروی امن و مستقل از خودروی شخصی برای مقاصد کاری، تحصیلی، تفریحی و… وجود ندارد. با این حال، راهنمای توسعه شهر پیادهمحور درنظر دارد شهر را برای عابران پیاده که میخواهند برای حملونقل خودشان از حملونقل عمومی استفاده کنند طراحی کند. آخوندی در کانال تلگرامی خود نوشت: «لازمه اینکار تغییر در نگاه به شهر از یک مجموعه کالبدی به یک مجموعه انسانی است. نتیجه این کار گسترش فضاهای عمومی متعلق به تمام مردم اعم از فضاهای سبز، تفریح، تماشا و استراحت و خرید و پرسهزنی گرفته تا فضاهای حکومتی، تجاری و اداری است.
تا کنون طراحی شهری مبتنی بر خودرو محوری به ویژه خودرو شخصی بود. از این رو در عمل شهرها برای عبور و مرور خودروها طراحی میشدند. اما در طراحی شهری با محوریت پیاده، شهر طوری طراحی میشود که هر شهروندِ پیاده امکان دسترسی به یک وسیله حملونقل عمومی اعم از مترو، تراموا یا اتوبوس را داشته باشد به نحوی که اگر در تمام عمر ماشین نخرد در زندگی نوین شهری در تنگنا قرار نگیرد.
نهایتا یکی از اقدامهای اساسی برای کاهش آلودگی هوا و بهبود محیطزیست همین تغییر بنیادین در شیوه شهرنشینی است. البته این هدف بلندمدت است و نیاز به تغییر در سبک زندگی عموم مردم و نگاه حاکمان به شهر دارد.» به اعتقاد وزیر راه و شهرسازی، در طراحی شهر پیاده محور، گام اولیه برداشته شده اما مهم این است که گام اول محکم برداشته شود.