بیش از ۲ هزار نفر از فعالان بخش مسکن از طیفهای مختلف حاضر در بازار، با شرکت در یک نظرسنجی برداشت خود را از آینده بازار معاملات ملک در تابستان و نیمه دوم سالجاری اعلام کردند.
به گزارش ملک رادار و به نقل از دنیای اقتصاد، بیش از نیمی از شرکتکنندگان در این نظرسنجی در توصیف شرایط قابل انتظار برای بازار معاملات مسکن در ماههای پیشرو معتقدند در صورت ادامه شرایط فعلی تورم ملکی، بازار از تابستان امسال از ریل رونق منحرف شده و شرایط بازار معاملات مسکن در نیمه دوم سالجاری رکودی خواهد بود. درحالیکه تحتتاثیر برخی عوامل درونی و بیرونی، بازار معاملات مسکن از اواخر سال گذشته در ادامه حرکت خود در مسیر رونق با پرش قیمتی مواجه شد و هماکنون میانگین قیمت مسکن در برخی از مناطق (بهخصوص مناطق مصرفی مانند ۴ و ۵) در مقایسه با سال گذشته بیش از ۵۰ درصد نسبت به پارسال افزایش یافته است، برداشت فعالان بازار مسکن حاکی از انتظار آنها برای ایجاد شرایط رکودی در بازار مسکن در نیمه دوم سالجاری است.
در این نظرسنجی که از سوی بهروز ملکی، کارشناس اقتصاد مسکن، در فضای مجازی انجام ونتایج آن منتشر شده است انواع مختلف طیفهای فعال در بازار مسکن شامل متقاضیان خرید و فروش واحدهای مسکونی، واسطههای معاملات ملکی، سازندهها وسرمایهگذاران ساختمانی و همچنین کارشناسان اقتصادی و صاحبنظران بازار مسکن شرکت کرده و در پاسخ به یک پرسش در خصوص زمان ورود بازار معاملات مسکن شهر تهران به فاز رکود، برداشت خود را اعلام کردهاند.
از میان شرکتکنندگان در این نظرسنجی ۵۲ درصد افراد، تابستان سال ۹۷ را زمان ورود بازار معاملات ملک به دوره رکود اعلام کردهاند؛برداشت این طیف فعال در بازار مسکن در خصوص زمان ورود بازار معاملات ملک به فاز رکود حاکی است در صورت ادامه شرایط فعلی در بازار ملک و ادامه روند افزایش قیمتها، بازار خرید و فروش واحدهای مسکونی از تابستان امسال وارد رکود میشود.
در این نظرسنجی، همچنین دو مقطع زمانی دیگر در خصوص زمان ورود بازار معاملات ملک به دوره رکود شامل نیمه دوم سال ۹۷ و سال ۹۸ مشخص شده است که ۲۹ درصد از شرکتکنندگان به ورود بازار معاملات ملک به دوره رکود در نیمه دوم سال ۹۷ و ۱۹ درصد آنها به ایجاد شرایط رکودی در بازار در سال ۹۸ رای دادهاند. به این ترتیب اکثریت جامعه شرکتکننده در این نظرسنجی بهعنوان نماینده عموم فعالان بازار مسکن، نیمه دوم امسال را در صورت تداوم پرشهای قیمتی، رکودی تصویر میکنند.
برداشت بیش از نیمی از شرکتکنندگان در این نظرسنجی که تابستان امسال را به عنوان زمان مورد انتظار برای تغییر فاز و ورود بازار مسکن به دوره رکود مطرح کردهاند، حاوی یک پیام مهم برای بازار معاملات مسکن است؛ مبنی بر اینکه بازار مسکن از این به بعد ظرفیت ادامه روند رشد قیمتها را ندارد و چنانچه قیمتهای پیشنهادی فروش آپارتمان بازهم افزایش یابد خطر بروز رکود در بازار وجود دارد.
با توجه به اینکه این گروه از فعالان بازار مسکن بازه زمانی تابستان امسال را به عنوان زمان ورود بازار معاملات ملک به دوره رکود اعلام کردهاند و از آنجا که بهطور دقیق مشخص نشده است که انتظار آنها درباره زمان تغییر فاز بازار معاملات ملک مربوط به ابتدا، اواسط یا انتهای تابستان است، این پیام به بازار مسکن مخابره میشود که چنانچه برداشت این گروه از فعالان در بازار محقق شود، بازار معاملات مسکن در نیمه دوم امسال رکودی خواهد بود.
از سوی دیگر با توجه به اینکه نزدیک به ۳۰ درصد از شرکتکنندگان این نظرسنجی نیز نیمه دوم امسال را بهعنوان زمان قابلانتظار برای ورود بازار مسکن به دوره رکود مطرح کردهاند این نتیجه بهدست میآید که از نظر حدود ۸۰ درصد از طیفهای فعال بازار مسکن شرکت کننده در این نظرسنجی، بازار معاملات مسکن در صورت تداوم نوسانات قیمتی اخیر، در سال ۹۷ وارد دوره رکود میشود. نتایج این نظرسنجی در حالی یک روز بعد از انتشار نظرسنجی از ۲۰ کارشناس برجسته بازار معاملات ملک در خصوص روند پیشروی بازار مسکن منتشر میشود که ۲۰ صاحبنظر بازار مسکن در نظرسنجی روز گذشته، درباره تبعات ادامه پرش قیمتی در بازار معاملات ملک هشدار داده بودند؛ بنا بر تاکید این کارشناسان، ادامه شرایط فعلی میتواند منجر به ایجاد رکود معاملاتی در بازار شود و بنابراین شرایط حالحاضر بازار مسکن از بابت ادامه رشد قیمتها قابل تداوم نیست.
نتایج نظرسنجی انجام شده از حدود ۲ هزار فعال بازار مسکن درحالی ورود بازار معاملات ملک به دوره رکود در سال ۹۷ را بهعنوان برداشت حدود ۸۰ درصد از شرکتکنندگان نشان میدهد که اوایل سالجاری عمده گروههای مختلف فعال در بازار مسکن با جامعه آماری مشابه (حدود ۲ هزار نفر)، با شرکت در نظرسنجی دیگری، به هیچوجه انتظار شوک قیمتی در بازار معاملات مسکن در سال ۹۷ را نداشتند. در آن نظرسنجی هم که با اعلام نظر بیش از ۲ هزار فعال بازار مسکن از طیفهای مختلف (متقاضیان خرید و فروش مسکن، واسطههای ملکی، سازندهها و سرمایهگذاران ساختمانی، کارشناسان و صاحبنظران بخش مسکن و…) انجام شد، حدود نیمی از شرکتکنندگان انتظار رشد قیمت مسکن در سال ۹۷ را حداکثر تا ۲۰ درصد اعلام کرده بودند.
همچنین در نظرسنجی دیگری که با همین مضمون (انتظار رشد قیمت در بازارمسکن در سال ۹۷) اوایل تابستان سال گذشته در فضای مجازی انجام و نتایج آن منتشر شد، عمده جامعه آماری مشابه(۲ هزار نفر از فعالان بازار مسکن) شرکت کننده در نظرسنجی، رشد قیمت مسکن در سال ۹۷ را به اندازه تورم عمومی اعلام کردند.این نظرسنجی در حالی انجام شده بود که در آن زمان-تیرماه ۹۶-بازار مسکن در اوایل دوره پیشرونق قرار داشت و متغیرهای بیرونی اثرگذار بر معاملات مسکن نیز دچار وضعیت نوسانی نبود. در واقع هم در نظرسنجی که تابستان سال گذشته درباره انتظار فعالان بازار مسکن از نوسانات قیمت املاک مسکونی در سال ۹۷ انجام شد و هم در نظرسنجی مشابهی که با همین موضوع در فروردین ماه امسال صورت گرفت، عمده طیفهای فعال در بازار مسکن انتظاری از بابت وقوع شوک قیمتی در سال ۹۷ نداشتند.
انتظار و برداشت طیف فعال بازار مسکن درباره آینده پیشروی بازار معاملات مسکن از یک جهت دارای اهمیت قابلتوجه است؛ هرچند در میان شرکتکنندگان در این نظرسنجی کارشناسان و صاحبنظران حوزه مسکن حضور دارند اما از آنجا که عمده این شرکتکنندگان، فعالان بازار مسکن اعم از خریداران، فروشندگان و واسطههای ملکی هستند که به صورت مستقیم در بازار ملک حضور داشته وفعالیت میکنند، برداشت آنها از آینده معاملات با احتمال بالایی میتواند در بازار بروز پیدا کند؛مگر آنکه ثبات نسبی در قیمت برقرار شود.
درحالیکه بازار معاملات مسکن شهر تهران در سال ۹۶ با میانگین قیمت ۵ میلیون و۶۰۰ هزار تومان به ازای هرمترمربع واحد مسکونی در اسفند ماه به اتمام رسید، میانگین قیمت هر مترمربع آپارتمان در مناطق ۲۲ گانه شهر تهران اردیبهشت ماه امسال با ۶ درصد رشد به ۵ میلیون و ۹۸۴ هزار تومان افزایش یافت؛در فضای فعلی بازار مسکن برخی از مالکان وفروشندگان واحدهای مسکونی با این تصور اشتباه که بهدلیل وجود تقاضا در بازار خرید مسکن، حتی در صورت ادامه روند افزایش قیمتها، متقاضیان همچنان اقدام به خرید آپارتمان میکنند سطح قیمتهای پیشنهادی خود را افزایش میدهند؛این در حالی است که هماکنون ظرفیتی از بابت افزایش قیمتها وجود ندارد و در شرایط فعلی بسیاری از متقاضیان خرید مسکن بهدلیل آنچه نامتعارف بودن سطح قیمتها در برخی مناطق توصیف میشود از خرید آپارتمان انصراف داده یا جستوجوی خود را به مناطق دیگری منتقل کردهاند.